FERDIG: Per Sandberg gikk av som fiskeriminister i dag. Harald Tom Nesvik ble utnevnt til ny fiskeriminister i statsråd mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FERDIG: Per Sandberg gikk av som fiskeriminister i dag. Harald Tom Nesvik ble utnevnt til ny fiskeriminister i statsråd mandag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sandberg-saken blir tema i kontrollkomiteen

Stortinget har flere ubesvarte spørsmål.

Erna Solberg har ikke klart å berolige Stortinget. Det betyr at saken om Per Sandberg, hvor han i dag gikk av som fiskeriminister etter flere sikkerhetsbrudd, ender hos kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Ubesvarte spørsmål gjenstår. Blant annet hva slags sikkerhetsrisiko Sandbergs kontakt med Iran og besøk til Kina eventuelt har påført Norge. Dette er nøkkelspørsmål jeg ønsker å stille som medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

NY FISKERIMINISTER: Harald Tom Nesvik stiger tilbake inn i rikspolitikken og tar over som minister etter Sandbergs avgang. - Det er gjort mye godt arbeid, men det er mye arbeid også som gjenstår, sier han til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Gjør det samme

Komitékollega Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener at saken har avdekket en elendig sikkerhetskultur i regjeringen.

- SV tar denne saken til kontrollkomiteen, sier han til NTB.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sa til Dagbladet tidligere i dag partiet vurderer å gjøre det samme som SV og KrF.

- Vi har vært vitne til en kaotisk tilstand der det også er konflikt mellom en statsråd og en statssekretær som har vært ektefeller. Har situasjonen i privatlivet hatt konsekvenser for måten de har utført jobben? Vi må nå gå grundig gjennom svarene fra Solberg og se om det er grunnlag for nye spørsmål, og om det er nødvendig at kontrollkomiteen går inn i saken, sa Støre.

Ferdig

Sandberg gikk i dag av som fiskeriminister. I ekstraordinært statsråd på Slottet i dag ble Harald Tom Nesvik utnevnt til ny fiskeriminister.

Sandberg ønsket selv å gå av som minister. Etter at han trakk seg, ble det også kjent at han trekker seg som nestleder.

Sandberg dro på ferie med den norsk-iranske kjæresten Bahareh Letnes til Iran uten å orientere Statsministerens kontor i forkant, slik reglene sier. Sandberg tok også med jobbtelefonen, både til Iran og på en jobbreise til Kina. Begge deler er i strid med råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).