Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandberg skylder på Stortinget - ber justisminister Anundsen få fred

- Det er Stortinget som har satt seg selv sjakk matt.

FORSVARER: Per Sandberg oppfordrer til å slutte å skyte på justisminister Anders Anundsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORSVARER: Per Sandberg oppfordrer til å slutte å skyte på justisminister Anders Anundsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han opplever at media og opposisjonspolitikere retter baker for smed i Krekar-saken.

-Jeg oppfordrer alle til å slutte å skyte på justisminister Anders Anundsen. Det er Stortinget som har satt seg selv sjakk matt i sin forståelse av lovverket, sier Frp-nestlederen.

- Når Krekars advokat, Brynjar Meling, begynner å snakke om riksrett, så må den i så fall rettes mot Stortinget, sier Per Sandberg.

Politiets oppgave - Stortinget vedtar lovene, derfor nytter det ikke å gi regjeringen skylda, hevder Frp-veteranen og viser til instruksen fra justisministeren.

Justisministeren har tatt i bruk det eneste verktøyet Stortinget har gitt ham - Arbeiderpartiets forslag, utlendingsloven § 105 (meldeplikt/bestemt oppholdssted) overfor personer som utgjør en trussel mot nasjonal interesse. Hadde imidlertid Stortinget vedtatt FrPs forslag, hadde justisministeren hatt et annet verktøy, sier Frp-nestlederen.

- Og, det er jo ikke Stortinget eller regjeringen som pålegger hvor Krekar skal bo, det er politiets oppgave, sier Per Sandberg.

- Jeg etterlyser at journalister, presse/media tar et voksenkurs vedrørende maktfordelingsprinsippet, og ikke minst tar opp den store debatten i kjølvannet av Paris og de nye trusselvurderingene i Norge. Ingen diskuterer det enorme paradokset at Stortinget ikke har tatt ansvar for å sikre oss mot at potensielle terrorister og personer som er en grunnleggende fare for rikets sikkerhet går fritt. Vi har rett å slett ikke virkemidler for å sikre oss mot terror, sier Frp-nestlederen.

Nedstemt Per Sandberg holder fast på sine uttalelser fra opposisjon, og mener Frp ikke har grunn til å ta selvkritikk.

- Vi måtte regne med å få høre at vi møter oss selv i døra. For meg er det helt greit. Sånn er det å gå fra opposisjon til posisjon for alle partier.

- Vår primærpolitikk innebærer at Krekar sendes ut. Derfor fremmet vi de nødvendige forslag om å sette ham i forvaring, i 2005, 2006, 2009 og 2013. Vi ble nedstemt hver gang, av samtlige andre partier. Vi har foreslått lovendringer som våre politiske motstandere mener bryter med menneskerettighetene. Selv om de støttes av juseksperter, så kan ingen vite sikkert om det er brudd på menneskerettigheter før det er prøvd, sier Per Sandberg.   
 
Statrådjakt Han misliker sterkt omfanget av kritikken mot justisministeren.

-Jeg sa det på interne Frp-møter allerede i november at media var på statsrådjakt og at det var Anders Anundsen som skulle tas. Han gjorde en fantastisk jobb som statsråd, noe media merket seg. Da er det helt naturlig at han angripes. Høyre har opplevd det samme, Arbeiderpartiet og de andre partiene også.

- Sann mine ord: Når media er ferdig med justisministeren, skal samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tas. Han har standing, ei politisk stjerne, som gjør jobben sin. Derfor er det snart hans tur.

- Nå håper jeg at Stortinget vil ta det ansvar som tilligger den lovgivende makt. Dette handler ikke bare om Krekar, det handler om den trusselen som vokser dag for dag, med IS og fremmedkrigere fra hel Europa.  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!