- Sandberg, vi har allerede et eget fengsel for utlendinger

Men statssekretær Lønseth (Ap) sier at det er direkte hensynsløst å gi dem dårligere soningsforhold.

REAGERER:
Statssekretær Pål Lønseth fra Justisdepartementet reagerer på Sandbergs utspill. Her er han under overrekkelsen av  «En alvorlig stor melding» på Eidsvolls plass foran Stortinget.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Statssekretær Pål Lønseth fra Justisdepartementet reagerer på Sandbergs utspill. Her er han under overrekkelsen av «En alvorlig stor melding» på Eidsvolls plass foran Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går gikk Per Sandberg ut i Dagbladet og uttalte at han vil omgjøre historiske Ullersmo til et fengsel for utlendinger. Sandberg ønsker et fengsel hvor velferdstilbudene er tatt bort og utenlandske kriminelle oppbevares før de sendes ut av Norge.

- Lettere å uttransportere Pål Lønseth (Ap), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, er enig med Sandberg om en ting, det er riktig med et eget fengsel for utlendinger.

- Derfor er hele Kongsvinger fengsel et utlendingsfengsel, blant annet for å gjøre det lettere å uttransportere når de har sonet ferdig, sier Lønseth.

Han tror at Sandberg med vilje holder dette skjult.

INNVANDRERFENGSEL: Per Sanberg fra Frp vil gjøre om Ullersmo fengsel slik at det bare er innvandrere som skal sone der..  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
INNVANDRERFENGSEL: Per Sanberg fra Frp vil gjøre om Ullersmo fengsel slik at det bare er innvandrere som skal sone der.. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Det er viktig at velgerne vet faktum, sier Lønseth.

- Direkte hensynsløst Ifølge myndighetenes statsistikk var det i september 2012 om lag 3 700 innsatte i norske fengsel, rundt en tredjedel av dem hadde utenlandsk statsborgerskap. Kongsvinger fengsel har ifølge sine nettsider kapasitet på 117 innsatte. Ullersmo, som Sandberg ønsker å omgjøre til et utlendingsfengsel, har en kapasitet på 190 plasser.

Men statssekretæren reagerer kraftig på at Sandberg ønsker å gi de utenlandske innsatte dårligere soningsforhold.

- Det er direkte hensynsløst å gi dem dårligere soningsforhold, både for insatte og ansatte i kriminalomsorgen, sier Lønseth.

Han forteller at all erfaring og forskning viser at et tøffere soningsregime utenmulighet til aktivitet, vil øke konfliknivået i fengselet.

- Dette vil medføre at de ansatte må leve med mye større risiko på jobb. Det er også et brudd på internasjonale avtaler, men det er jo ikke Frp så opptatt av, sier Lønseth.

- Farlig utvikling Han viser blant annet til et dirkrimineringsforbud.

- Jeg ser med undring på at et parti som vil ha regjeringsmakt ikke respekterer disse konvensjonene, sier Lønseth.

Lønseth er ikke alene om å reagere på Sandbergs utspill.

- Sandberg legger opp til en farlig utvikling. Et samfunn hvor nasjonalitet og etnisitet avgjør hvordan mennesker behandles. Jeg synes ikke noe særlig om et slikt menneskesyn, sa Knut Are Svenkerud, forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, til Dagbladet i går.

- Hør på dem - Jeg vil anbefale Sanberg å høre på de som jobber i fenslene hver dag, og gjør en fantastisk innsats. Det kommer til å bli enda mer krevende og enda mer farlig for dem om denne politikken innføres, sier Lønseth.

Per Sandberg sier at han ønsker at fengsel ikke blir «et norsk hvilehjem».

- Det blir slutt på dagpenger til de kriminelle utlendingene. Velferdstilbud, permisjoner og sosiale goder blir det slutt på. De kriminelle skal merke at de sitter i fengsel og ikke er på et norsk hvilehjem. TV-er og andre goder blir det slutt på, sa han til Dagbladet.