BASTANT: Per Sandberg (Frp) har avvist at det finnes noen bakkanaler inn til ham. Her er han i Dagbladets valgbod noen uker før stortingsvalget 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BASTANT: Per Sandberg (Frp) har avvist at det finnes noen bakkanaler inn til ham. Her er han i Dagbladets valgbod noen uker før stortingsvalget 2017. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Sandberg vil ikke svare om lobbyist-eposter

På direkte spørsmål vil ikke fiskeriminister Per Sandberg (Frp) svare på om lobbyister har blitt gitt hans private epostadresse. Det uroer SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lakselobbyist Frode Reppe har hevdet at fiskeriminister Per Sandberg selv ga ham sin private Gmail-adresse i forkant av den utskjelte epostpraksisen Dagbladet avslørte i sommer.

Dagbladet har flere ganger oppfordret statsråd Sandberg til å opplyse hva hans private Gmail-adresse er, men det har han ikke ønsket.

Frp-nestlederen benekter også at han har gitt sin epost-adresse til Reppe, da Fiskeribladet omtalte saken i september. På direkte spørsmål i Stortinget vil han likevel ikke garantere at hans private adresse ikke er blitt gitt ut til lobbyister.

Det gjør SV bekymret.

- Det er en uavklart situasjon. Sandberg har fått mulighet til å legge saken død, men har altså ikke gjort det. Det skaper usikkerhet om hvorvidt det faktisk er sånn at noen har bakkanaler inn til politisk ledelse i departementet, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes.

Det var 4. september at SV-representanten stilte et såkalt skriftlig spørsmål til fiskeriministeren.

Svarer ikke

Her ber han Sandberg garantere at lobbyister ikke er blitt gitt, eller forsøkt gitt, private epostadresser til statsråden eller andre politisk ledelse i departementet.

Sandberg svarer ikke på det, men skriver:

«Jeg har ingenting å skjule i denne saken. Det er ingen hemmelig bakkanal inn til verken meg eller andre i min politiske stab. Jeg vil også igjen presisere at e-poster skal journalføres uavhengig av om det er benyttet en privat e-postadresse eller en offisiell. E-post vil derfor, uavhengig av mottakeradresse, ikke representere en kanal inn til statsråden som er skjult fra offentligheten».

- Det var et god-dag-mann-økseskaft-svar vi fikk. Vi vil vise at vi mener alvor, og at dette er en alvorlig sak, sier SV-politiker Fylkesnes, som sammen med partikollegene Snorre Valen, Kirsti Bergstø og partileder Audun Lysbakken, har pepret fiskeriministeren med varianter av oppfølgingsspørsmål som det skal være umulig for statsråden å vri seg unna.

Ber om garanti

De ber også Sandberg om å garantere at all journalpliktig korrespondanse nå blir journalført til riktig tid, uavhengig av hvilken epostadresse informasjonen har kommet inn på.

Dersom Sandberg ikke svarer ut på spørsmålene, vurderer SV å be om en stortingshøring om epostpraksisen - men det rekker de uansett ikke før etter at statsbudsjettet til regjeringen er lagt fram.

Det synes SV er problematisk.

- Nå som det er tvil om hvorvidt det har vært ikke-journalført korrespondanse, er det også uklart om det har vært kontakt som får konsekvenser for statsbudsjettet, og om statsbudsjettet dermed hviler på lyssky premisser. Det er uholdbart. Vi må få fjerna all tvil, sier Knag Fylkesnes.

Vil ikke svare Dagbladet

Dagbladet har konfrontert Sandberg med at han ikke svarer direkte på spørsmålet til SV - og bedt statsråden garantere at han ikke selv har gitt ut den private epostadressen sin til lakselobbyister.

Han vil imidlertid ikke komme med en slik garanti, heller ikke når Dagbladet spør.

Sandberg skriver følgende i en epost til Dagbladet:

- At noen sender en e-post er absolutt ikke det samme som at det er en bakvei. Hos meg er det 100 prosent åpenhet og alle henvendelser skal journalføres, uavhengig av hvilken adresse avsenderen bruker,.

I eposten opplyses det at statsråden vil svare SV direkte på spørsmålene partiet reiser, «i tråd med vanlig praksis.»