Stort omikron-utbrudd:

Sandefjord vurderer innstramminger

Etter at Sandefjord fikk beskjed om 45 omikrontilfeller i kommunen, vurderer de nå å stramme inn utover de nasjonale tiltakene.

STORT UTBRUDD: Sandefjord vurderer innstramminger utover de nasjonale, etter å ha fått bekreftet 45 tilfeller med omikronvarianten. Foto: Shutterstock / NTB
STORT UTBRUDD: Sandefjord vurderer innstramminger utover de nasjonale, etter å ha fått bekreftet 45 tilfeller med omikronvarianten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Beskjeden om de positive prøvene kom fra laboratoriet på Ullevål sykehus torsdag kveld, og fredag morgen har kommunen innkalt til beredskapsmøte klokka 9 for å diskutere situasjonen og nye tiltak.

Alle prøvene de positive omikronprøvene er tatt denne uka.

- Tilfellene ble meldt utover kvelden i går, og vi har ikke fått smittesporet alle. Det kan virke som det er koblinger mot i hvert fall to kjente smittesammenhenger, men vi har også noen hvor vi ikke har sett en kobling mot kjente saker, sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad til Dagbladet fredag morgen.

Koblinger til Louise-utbrudd

Ifølge kommuneoverlegen er det blant annet koblinger til det mye omtalte julebordet på Louise på Aker Brygge i Oslo 26. november, hvor det i går ble kjent at over 70 prosent er smittet - trolig med omikronvarianten, følge foreløpige funn.

- Det er også koblinger til en annen sammenheng hvor det var kjent smitte til stede, men dette er ikke kvalitetssikret.

KOBLING: Ifølge kommuneoverlegen i Sandefjord er det koblinger til utbruddet på Louise på Aker Brygge i Oslo blant de smittede i kommunen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KOBLING: Ifølge kommuneoverlegen i Sandefjord er det koblinger til utbruddet på Louise på Aker Brygge i Oslo blant de smittede i kommunen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Smittesporingen pågår nå for fullt, sier Auegstad.

- Det er ganske omfattende karantenesetting, for dette gjelder jo både husstandsmedlemmer og andre nærkontakter, som nå må i karantene uten mulighet til å teste seg ut før etter sju dager.

De smittede har også mange nærkontakter, noe som gjør smittesporingen omfattende, sier han.

- Med den kontakten vi har hatt med hverandre i samfunnet nå den siste tida, så er det også ganske omfattende nærkontakt-lister vi får.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Venter flere omikron

Smittetrykket i Sandefjord har vært forholdsvis høyt den siste tida, og torsdag ble det meldt om 55 nye tilfeller i kommunen. Alle positive prøver blir sendt til en «grov-screening» på Ullevål, forteller kommuneoverlegen, som ikke har oversikt over antallet prøver i kommunen som er mistenkt omikron.

- Men det ville jo være rart om vi ikke får flere positive nå som har fått så mange, så det er noe vi kan forvente, sier Augestad.

- Blir det innstramminger i kommunen?

- Vi må vurdere tiltak, selvfølgelig, men jeg vil ikke forskuttere det, for dette må drøftes, og vi må se på fakta og muligheter, svarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer