Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sanders' brakseire rokker ikke ekspertenes Hillary-tro

.. men USA-forsker tror Hillary Clinton vil tape mot Donald Trump.

IKKE MANGE: - Det blir ikke veldig mange delegater av dette, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen om Bernie Sanders overveldende seire i nominasjonskampen i Washington, Alaska og Hawaii. Her vinker han og kona Jane O'Meara Sanders til publikum i Alliant Energy Center/Exposition Hall igår i Madison, Wisconsin. Foto: Daniel DeSlover/imageSPACE
IKKE MANGE: - Det blir ikke veldig mange delegater av dette, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen om Bernie Sanders overveldende seire i nominasjonskampen i Washington, Alaska og Hawaii. Her vinker han og kona Jane O'Meara Sanders til publikum i Alliant Energy Center/Exposition Hall igår i Madison, Wisconsin. Foto: Daniel DeSlover/imageSPACE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir ikke veldig mange delegater av dette, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen om Bernie Sanders soleklare seire i tre nye delstater .

I Washington, hvor 101 delegater skal fordeles, ligger Sanders an til å få 76 prosent når 31 prosent av stemmene er talt opp. I Alaska, hvor 16 delegater skal fordeles, kan Sanders få hele 79 prosent. Også i Hawaii vinner han soleklart.

- Ti prosents sjanse Spørsmålet er hvor mye det monner, når den demokratiske motkandidaten Hillary Clinton så langt har sikret seg 1.228 delegater, mot Sanders' 947.

- Han må vinne de store delegatrike statene også, og da snakker vi om New York og California, og sånn ser det ikke ut på meningsmålingene.

- Hvor sannsynlig er det at han kan vinne nominasjonen?

- De som setter penger på dette har gitt Sanders ti prosents sjanse, sier Snoen. Det synes han er et rimelig tall, forutsatt at det ikke skjer noe helt spesielt i de mange vanskelige sakene som omgir Clinton.

- Vil påvirke Clinton Ved å fortsette kampen, tror han Bernie Sanders vil vise hvor sterkt venstrefløyen står i partiet, og dermed påvirke Clinton.

- Det er alltid et element av selvbedrag i slike prosesser, de håper i det lengste, men jeg tror egentlig at han er med for å hindre at Hillary beveger seg for langt inn mot sentrum, sier Jan Arild Snoen.

USA-forsker Hilmar L. Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen er enig. Han tror Sanders fortsetter for å fremme ideene sine om å få USA til å likne på en nordisk velferdsstat.

- Dessuten pleier kandidatene å fortsette til de er tom for penger, noe Sanders ikke trenger å bekymre seg for, legger han til.
- Hver gang han gjør det bra, kommer Hillary Clinton sterkt tilbake. Hun ligger godt at til å vinne de store, delegatrike statene, sier Mjelde, og sikter til California, New York, New Jersey og Pennsylvania.

Clinton-bekymring Mjelde ser en tydelig tendens til at Clinton vinner de etnisk mangfoldige statene, mens Sanders vinner der det er mange høyt utdannede, hvite, liberale velgere.
-Det er veldig forutsigbart. Man kan nesten spå utfallet bare ved å se på befolkningssammensetningen, sier Mjelde.

For Mjelde er det store spørsmålet før høstens valg om de «idealistiske, hvite 20-åringene» som støtter Sanders, vil stemme på Hillary Clinton hvis hun blir presidentkandidat - eller droppe å stemme.

- Når de i utgangspunktet ikke støtter Clinton, og unge i utgangspunktet har lavere valgdeltakelse, er det en grunn til bekymring for Clinton.

- Historien tilsier Trump Mjelde og hans forskerkollega Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen beregnet for et år siden at det er 85,3 prosents sjanse for at den republikanske presidentkandidaten vinner høstens valg, på bakgrunn av økonomiske forhold, historie og statistikk, hvor en viktig faktor er at det nå har vært demokratisk president i to perioder.

TRUMP-SEIER: - Historien tilsier totalt sett at republikanerne vinner, selv med Trump som kandidat, sier USA-forsker Hilmar L. Mjelde.
TRUMP-SEIER: - Historien tilsier totalt sett at republikanerne vinner, selv med Trump som kandidat, sier USA-forsker Hilmar L. Mjelde. Vis mer

- Jeg står ved det jeg sa, sier Mjelde - selv om det nå ser ut til at Donald Trump blir republikanernes kandidat.
- Spørsmålet er om Trump er så ukonvensjonell at han faller utenfor den modellen vi brukte, sier Mjelde.

Selv tror han ikke det.


- Republikanerne ligger an til å vinne, selv med Trump. Vi kan absolutt ta feil, og Demokratene kan vinne en tredje periode i Det hvite hus, slik Republikanerne klarte i 1988. Men historien tilsier totalt sett at republikanerne vinner, selv med Trump som kandidat, sier Hilmar L. Mjelde.

Hele Norges coronakart