Bernie Sanders:

Sanders diskuterte norske løsninger foran millionpublikum:
- Jeg vil ikke gjøre Trump oppspilt

Tilskuerne klappet. Men USA får neppe noen nordisk velferdsstat, slår ekspert fast.

SNAKKET HELSEPOLITIKK: Bernie Sanders. Her under valgkampen i 2016. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
SNAKKET HELSEPOLITIKK: Bernie Sanders. Her under valgkampen i 2016. Foto: Shannon Stapleton / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Doktor Kakad har reist hit fra et land som har fått mye oppmerksomhet i det siste. Fra Norge. Men jeg vil ikke gjøre president Trump oppspilt. Hun planlegger ikke å flytte hit.

Det sa Vermont-senator Bernie Sanders onsdag, hvorpå doktorgradskandidaten Meetali Kakad, som til daglig jobber ved Akershus universitetssykehus, snakket om det norske helsevesenet.

- Det er basert på den grunnleggende ideen om at alle innbyggere skal ha tilgang på et rimelig helsetilbud med god kvalitet, uavhengig av hvem du er, hvor mye du tjener og hvor du bor.

- Det er også et politisk konsensus om å ha et universelt helsetilbud, la Kakad til.

Deretter fulgte Sanders opp med følgende spørsmål:

LER AV TRUMP: Under en tale til landets guvernører, kom Trump inn på helsesystemet til USA, og hans planer framover. En av uttalelsene Trump kom med her, fikk senator Bernie Sanders til å bryte ut i høylytt latter på direkten. Video: CNN Vis mer

- Så om noen forsøkte å stille til valg ved å foreslå å innføre det amerikanske systemet, ville den personen fått mange stemmer?

- Det ville aldri ha skjedd, mente Meetali Kakad.

Stort publikum for Sanders

Samtalen de to imellom fant sted i Washington D.C., og det er ikke første gang Sanders har argumentert for drastiske endringer. ​

Den politisk uavhengige senatoren har lenge argumentert for at det amerikanske helsesystemet både er for dyrt og at det krever for mye av brukerne.

Det som derimot er nytt, ifølge Washington Post, er at han onsdag hadde hele 1,1 millioner seere. Dette via diverse venstreorienterte kanaler på YouTube - helt uten at politiske motstemmer fikk slippe til.

- Det er alltid et stort publikum. Spesielt for en såkalt sosialist, skriver Hilmar L. Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergens institutt for informasjons- og medievitenskap, i en e-post til Dagbladet.

Alternative synspunkter

Mjelde understreker at Sanders' synspunkter er alternative innen amerikansk politikk, og at amerikanere knytter dem til begrepet sosialisme.

Det har ikke vært noen positiv ladet merkelapp.

- Markedsøkonomi og skepsis til staten er sentralt i amerikansk politisk kultur. Man har sett på staten som ineffektiv, og mener at helsetjenestene blir dårligere i statlig regi. Spesielt på høyresiden, forklarer Mjelde.

- Man har laget skremmebilder av statlige byråkrater som detaljregulerer hvilke helsetjenester borgerne skal få, og at folk mister friheten til å bestemme over eget liv, mener forskeren.

Tidsskifte med Obamacare

Han mener at Barack Obama skapte et tidsskille i amerikansk kontekst i 2010.

Da vedtok Kongressen helsereformen Patient Protection and Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare, noe som påla innbyggere å tegne en helseforsikring med et privat selskap.

Folk med lav inntekt fikk subsidier til å betale forsikringen fra staten.

Det bidro til at rundt 22 millioner mennesker i dag er forsikret gjennom det såkalte Obamacare-markedet, på tross av solid politisk motstand, deriblant fra president Donald J. Trump.

- Folk har nå begynt å se tilgang til helsetjenester som en rettighet. At staten skal garantere folk adgang til tjenester, slik som mange får gjennom programmer som Medicare og Medicaid. Det viser at det er politisk umulig å ta fra folk et gode. Derfor strandet Trumps forsøk på å annullere Obamacare i fjor, skriver Hilmar Mjelde.

Et annerledes system

På spørsmål om styrkene og svakhetene til det amerikanske systemet, svarer Mjelde følgende:

- USAs velferdsprogrammer generelt er mer selektive og behovsprøvde, mens norske er for alle. Pengesterke miljøer har bidratt til at noen av de fremste og mest ressurssterke medisinske forskningsmiljøene finnes i USA. Har du penger, kan du kjøpe deg til topp behandling kjapt. Men de som mangler penger, kan ikke det.

- Arbeidstakere flest har tilgang til velferdstjenester gjennom jobben, tilføyer han.

- Ytterliggående standpunkt

Presidentvalget 2020 er ennå langt unna, men den venstrelente Sanders er på ingen måte noen sikker kandidat til å utfordre Trump, ifølge Bloomberg.

Nettstedet viser til meningsmålinger der tidligere visepresident Joe Biden (22 prosent) fikk flest stemmer av antatte kandidater for Demokratene.

Sanders fulgte et stykke bak med en oppslutning på 17 prosent av de spurte. Og uansett utfall, vil 76-åringen trolig slite med å innføre noen velferdsstat i USA.

- Han kan kanskje mobilisere litt støtte til at alle skal få tilgang til helsetjenester. Men ikke til noen nordisk velferdsmodell generelt - det vil forbli et ytterliggående standpunkt i USA, skriver forskeren.

Tror ikke på Sanders 2020

- Hvilke sjanser har Sanders for å bli president etter valget 2020?

- Han er fortsatt for radikal for den jevne velger, slik jeg ser det. Trump er mer på linje med den jevne amerikaner enn Sanders. Det er uansett veldig vanskelig å slå en president etter partiets første periode i Det hvite hus.

Han tror imidlertid at den som seirer i Demokratenes primærvalg, kommer til å gå inn for et universelt helsetilbud.

- Det vil grasrota i partiet kreve, mener postdoktor Hilmar L. Mjelde.