Sanders nekter å trekke seg. - Vi kan ikke tillate at Trump blir president

Lover å fortsette kampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hillary Clinton slo Bernie Sanders i primærvalget i California i natt, og fikk med det nok delegater til at det ikke lenger er praktisk mulig for Sanders å bli demokratenes presidentkandidat.

Og da Sanders gikk på scenen i Santa Monica i California rett før kl. 07.45 norsk tid var det store spørsmålet: Hva gjør han nå?

Han trakk seg i hvert fall ikke.

- Neste tirsdag fortsetter vi kampen i det siste primærvalget i Washington DC, sa Sanders til enorm jubel.

- Vi skal kjempe hardt for å vinne der. Så skal vi videre til (landsmøtet i) Philadelphia, sa han.

«Hyggelig telefon» fra Obama Den eneste sjansen Sanders har nå er at store deler av superdelegatene vender Clinton ryggen til fordel for ham, noe som regnes som i praksis usannsynlig.

- Jeg vet at sjansene er små, men vi skal kjempe for alle stemmer og velgere vi kan få, sa Sanders, og la til at han fikk en «hyggelig telefon» fra president Barack Obama.

- Jeg ser fram til å jobbe videre med ham. Jeg fikk også en telefon fra Hillary Clinton, og jeg gratulerte henne med seieren i natt, sa Sanders, til spredt buing fra tilhengerne sine.

- Vår kamp handler om å endre dette landet, sa Sanders, som i natt kunne notere seg seire i Montana og Nord-Dakota, noe som monnet for lite når Clinton vant med 56 prosent av stemmene i folke- og delegat-rike California.

Kritiserte «millardærklassen» Før han gjorde det klart at han fortsetter kampen, sa Sanders at han «ikke vil tillate at Donald Trump blir president».

- Det amerikanske folk vil aldri støtte en kandidat som fornærmer meksikanere, muslimer, kvinner og afro-amerikanere, sa han, og gikk videre til å gjenta sine vanligste budskap, med blant annet angrep på finansnæringen og «millardærklassen».

- Demokratiet handler ikke om milliarder som kjøper stemmer, sa Sanders, og takket sine tilhengere «for å være del av den politiske revolusjonen».

- Vi har vunnet i 22 delstater. Vi vil ha fått over 10 millioner stemmer. Og vi har vunnet stort blant unge velgere. De unge forstår at de er USAs framtid, og de vil være med på å forme den, sa han.

Obama gratulerte Clinton med totalseieren i natt, og på torsdag skal han møte Sanders.

Jobbe for reform? Før Sanders gikk på scenen, ble det spekulert i hva han vil gjøre nå som han ikke lenger har muligheten til å vinne.

Ifølge Politico har støttespillerne hans lekt med tanken om at han kan ende opp som visepresidentkandidat. Men de skriver at det er mer sannsynlig at han vil jobbe for å endre demokratenes primærvalgordning, og for å tvinge Clinton til å blant annet jobbe for strengere regulering av finansnæringen.

Trump lover Bill Clinton-tale
Donald Trump på sin side holdt i natt norsk tid en seierstale etter walkover-seieren i California, hvor han plutselig hørtes mer ut som en vanlig politiker enn han noen gang har gjort tidligere. Han kom også med noen åpne invitasjoner til Sanders-velgerne.

Han lover også at han i løpet av de neste ukene vil holde en stor tale om Hillary Clinton og hennes ektemann, tidligere president Bill Clinton, skriver NTB. Trump har alllerede kommet med flere mer eller mindre subtile hint om skandalene som er knyttet til eks-presidenten.

Trump har de siste dagene fått sterk kritikk etter at han kalte dommeren som behandler søksmålet mot Trump University meksikansk, og at han derfor var inhabil, siden Trump vil «bygge en mur mot Mexico» (Gonzalo Curiel er født i Indiana i USA, og har meksikanske foreldre). Nå gir den republikanske presidentkandidaten uttrykk for at uttalelsene hans er tatt ut av sin sammenheng, og at han ikke lenger vil uttale seg om søksmålet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram