MØTTES: Bernie Sanders og president Barack Obama. Foto: EPA/PETE MAROVICH / NTB scanpix
MØTTES: Bernie Sanders og president Barack Obama. Foto: EPA/PETE MAROVICH / NTB scanpixVis mer

Sanders nekter å trekke seg, men vil gjøre alt for å stoppe Trump

Bernie Sanders møtte president Obama i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bernie Sanders er fortsatt presidentkandidat for Demokratene. Det gjorde han klart etter et møte med president Barack Obama i Det hvite hus i dag.

Natt til tirsdag utropte de store mediene Associated Press og CNN Hillary Clinton som vinner av nominasjonskampen. Hillary Clinton erklærte selv seieren etter å ha vunnet primærvalget i delstaten California.

«Katastrofe»

Bernie Sanders har imidlertid ikke tenkt å trekke seg. Vermont-senatoren (69) holdt en kort pressekonferanse etter dagens møte. Der sa han at han vil fortsette til primærvalgene i Washington, D.C. til tirsdag, og lovte samtidig å gjøre alt for å stoppe republikanernes kandidat Donald Trump.

- Jeg ser fram til å møte Hillary Clinton i nærmeste framtid for å se hvordan vi kan jobbe sammen for å slå Trump.

Videre referte Sanders til Trump som en «katastrofe» for landet.

- For meg er det utrolig at Republikanerne har en kandidat som har satt fanatisme og fornærmelser i sentrum for sitt kandidatur, sa han.

Han begrunnet sin fortsatte kamp med at det ikke er riktig at amerikanske arbeidere og innbyggere i indianerreservater skal ha kortere levetid enn i mange u-land, eller at amerikanske studenter avslutter sine studier med enorm studiegjeld.

Nok delegater

Etter at Clinton vant nominasjonsvalget i California denne uka og dermed fikk nok delegater til å sikre seg nominasjonen, har Sanders bare helt teoretiske muligheter til å bli nominert.

For å klare å bli nominert måtte Sanders greie å overbevise to tredeler av superdelegatene om å forlate Clinton og gi sin støtte til ham i stedet.

Selv om han ikke sa det klart, antydet han at kampen hans nå mer dreier seg om å skape en bevegelse i det demokratiske partiet for sine synspunkter, særlig kritikken av det økende inntektsgapet i USA, skriver NTB.

Gjennom valgkampen har han selv sikret seg god representasjon i partiets programkomité som på landsmøtet skal utarbeide programmet for neste presidentperiode.