LANDSMØTETS LENGSTE APPLAUS: Bernie Sanders fikk en meget høylytt og lang applaus da han gikk på scenen i Philadelphia i natt. Video: CNN Vis mer

Sanders-tilhengere i tårer under nederlagstale: - Ingen er mer skuffet enn meg

Fikk landsmøtenes så langt største applaus. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Utenfor gjerdene som strekker seg flere hundre meter rundt landsmøtearenaen Wells Fargo Center i Philadelphia står godt over tusen demonstranter.

De aller fleste av dem er Bernie Sanders-tilhengere, og de roper så høyt de kan. men her inne kan ikke Sanders høre dem. Temaet for den første kvelden på demokratenes landsmøte er «forent sammen».

Det er imidlertid lite som tyder på et forent parti når Sanders selv tidligere i dag ble buet på at egne tilhengere da han ba dem stemme på Hillary Clinton. Selv om de fleste Sanders-tilhengere har oppgitt at de vil stemme på Clinton, er det de som er mot henne som er mest høylytte.

STOR JUBEL FOR SANDERS: Etter flere minutters applaus, kom Bernie Sanders endelig til orde: - Jeg skjønner at mange her er skuffa, men ingen er mer skuffa enn meg. Video: CNN Vis mer

- Ingen er mer skuffet enn meg

Selv om flere fryktet at Sanders kunne bli buet på, fikk Vermont-senatoren (75) overveldende applaus og heiarop fra forsamlingen da han gikk på scenen like før klokka 05.00 tirsdag morgen.

Han brukte omkring to minutter på å roe ned forsamlingen før han fikk sagt sine første ord.

- Det er en ære å følge etter min gode venn Elizabeth Warren og førstedame Michelle Obama, som gjorde oss alle stolte.

Flere Bernie-tilhengere i salen var i tårer, viser flere TV-bilder fra delegatgulvet. Senatoren selv annonserte stolt de 13 millionene stemmene han har fått som gir ham 1846 delegater på landsmøte.

- Jeg skjønner at mange er skuffet over resultatet, men jeg mener jeg kan si at ingen er mer skuffet enn meg.

Sanders fikk nattas desidert høyeste og lengste applaus. Trolig er det den største applausen på begge landsmøtene så langt. Han gjorde det klart at dette bare er begynnelsen på «den politiske revolusjonen».

Videre sa han at dette valget ikke handlet om han, Hillary Clinton, Donald Trump eller meningsmålinger.

- Dette valget handler om behovene til det amerikanske folk og hva slags framtid vi vil skape for barna våre, sier han.

- Vi må stemme på Hillary Clinton ved høstens valg, sa han.

Roet ned egne

GRÅT: Mange Sanders-fans gråt da han kom på scenen. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP 
GRÅT: Mange Sanders-fans gråt da han kom på scenen. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP  Vis mer

Mens demonstrantene står utenfor gjerdene og roper «aldri Hillary» og flere ble ført bort av politiet med hendene stripset gikk Sanders og kampanjen hans nærmest krisemodus for å roe ned egne folk. E-poster og sms-er er nemlig gått ut til delegater for å be dem om mulig å roe seg ned litt i anti-Hillary-retorikken.

På forhånd het det i en pressemelding at Sanders ville understreke at Clinton er en langt bedre kandidat enn Donald Trump på alle områder, inkludert økonomi, helsepolitikk, utdanningspolitikk og miljøpolitikk.

PLAKATER: Det ble delt ut Bernie-plakater før Vermont-senatorens tale. Foto: REUTERS/Rick Wilking.
PLAKATER: Det ble delt ut Bernie-plakater før Vermont-senatorens tale. Foto: REUTERS/Rick Wilking. Vis mer

Han skulle også angripe Trump for å være klimafornekter, og oppfordre folket til å fortsette den politiske revolusjonen Sanders mener han har skapt. Det gjorde han også.

- Dere er idiotiske

De som truer med å bytte parti dersom Bernie Sanders ikke ble kandidat - de såkalte Bernie eller reis-velgerne - fikk også høre det av en av sine egne, nemlig komiker Sarah Silverman.

- Hillary er en demokratisk kandidat jeg vil stemme på med stolthet, sa hun til delvis buing fra salen.

DEMONSTRERER: Godt over 1000 mennesker har samlet seg utenfor gjerdene, som strekker seg langt rundt landsmøtearenaen i Philadelphia. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
DEMONSTRERER: Godt over 1000 mennesker har samlet seg utenfor gjerdene, som strekker seg langt rundt landsmøtearenaen i Philadelphia. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Silverman har lenge vært Bernie-tilhenger, og klarte så vidt å snakke over de taktfaste ropene med «Bernie, Bernie, Bernie»

- Til Bernie eller reis-folkene, dere er idiotiske.

Gulvet og de nederste tribunene med delegater gikk fullstendig bananas etter Silvermans kommentar. Paul Simon fikk ta over scenen og sang «Bridge Over Troubled Water» uten Art Garfunkel - den kanskje mest usannsynlige duetten som kunne funnet sted på landsmøtescenen i natt.

Andre som varmet opp til Sanders, som fikk æren av å avslutte landsmøtets første kveld, var førstedame Michelle Obama og Sanders' progressive kollega Elizabeth Warren. Sistnevnte ble møtt av enkelte rop om at «vi stolte på deg» - fordi hun ble en sterk Clinton-støttespiller etterhvert i kampanjen.

Marsjerte i «heat dome»

Dagbladet snakket med flere av demonstrantene som mandag ettermiddag amerikansk tid gikk flere kilometer i hetebølgen som har lagt seg som et lokk over USA.

Spørsmålet er hva de prøver å oppnå. Hillary Clinton har et klart flertall i antall delegater, samtidig som Sanders har gitt sin støtte til henne.

RADIKALE: Mange av de som protesterer er imot partiledelsen og Hillary Clinton som partiets kandidat. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
RADIKALE: Mange av de som protesterer er imot partiledelsen og Hillary Clinton som partiets kandidat. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Hva ønsker dere å oppnå med denne marsjen?

- Jeg ønsker at politikerne skal representere det amerikanske folk, og ikke bare de superrike, sier Heidi Clarck.

Hun gikk i toget med broren Ken Salains. Begge sier de vil støtte De grønnes Jill Stein, med stusselige 3,2 prosents oppslutning på meningsmålingene.

- I dag ser de (politikerne journ. anm.) på dagens aksjekurs i stedet for å se på hva vi faktisk trenger å gjennomføre i framtida, sier Salains.

- Hva tenker dere om at Sanders nå støtter Clinton?

- Jeg respekterer ham, men jeg synes det er mistenkelig at han støtter Hillary. Det gir ingen mening. Jeg skal bruke stemmen min på best mulig måte, sier Clarck.

- På hvilken måte?

- Jeg håper jeg kan få stemme på Bernie i november. Jeg vil ikke tenke negativt, men jeg tror min plan B er å stemme på Jill, sier Clarck, som har en meningsfelle i broren Ken.

- NÅR DE GÅR LAVT, GÅR VI HØYT: Michelle Obama ble tatt imot med stående applaus på første dag av Demokratenes landsmøte i natt. Video: CNN Vis mer