IKKE FORNØYD: Flere demonstranter mener Bernie Sanders' støtteerklæring til Hillary Clinton var dråpen. Deres planlagte stinkende protest skal nå etter sigende bli enda verre. Foto:  AFP PHOTO / Justin SAGLIO
IKKE FORNØYD: Flere demonstranter mener Bernie Sanders' støtteerklæring til Hillary Clinton var dråpen. Deres planlagte stinkende protest skal nå etter sigende bli enda verre. Foto:  AFP PHOTO / Justin SAGLIOVis mer

Sanders-tilhengere planlegger fiseprotest mot Clinton på landsmøte

Skal ha kjøpt inn enorme mengder bønner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag skjedde det mange har ventet månedsvis på i amerikansk politikk. Demokratenes tidligere presidentkandidat Bernie Sanders, erkjente nederlag for Hillary Clinton i kampen om å bli partiets kandidat.

Da de to for første gang stilte på et velgerarrangement sammen, og Sanders lovet å støtte Clinton i presidentvalgkampen mot Donald Trump, hadde i praksis Clinton allerede vunnet nominasjonen én måned i forveien.

Mange er likevel skuffet over at Sanders nå har gitt opp kampen, og har planlagt en noe spesiell protest på Demokratenes landsmøte, som starter om halvannen uke, skriver tidsskriftet U.S. News & World Report.

GIR SIN STØTTE: Bernie Sanders sier han støtter Hilary Clintons presidentkandidatur, og ber sine tilhengere stemme på henne i valget i november. Video: CNN Vis mer

Kjøpt inn bønner

Torsdag 28. juli kommer til å være den store kvelden Hillary Clinton offisielt blir nominert av partiet. Den dagen skal noen av Sanders-tilhengerne også iverksette sin noe stinkende plan.

Den går ut på å fôre delegater som støtter Sanders med bønner, for så å demonstrere for de tusenvis av pressefolka og resten av delegatene på landsmøtet hvor mye de mener Hillary Clinton stinker.

De som står bak protesten, er spesielt opptatt av de fattiges kår og er blant de mer radikale i demokratenes kretser i USA. De hadde opprinnelig planer om en sånn protest mot Clinton uansett, men tror omfanget vil bli enda større etter Sanders' støtteerklæring.

- Jeg tror faktisk antall bønner har firedoblet sett etterpå, sier nasjonal koordinator Cheri Honkala i gruppa Poor People's Economic Human Rights Campaign, som står bak protesten.

De har bestilt inn bønner fra flere steder i landet, og tror de vil få med seg mange delegater på den spesielle protesten.

Vil vise avsky

Hovedmotivasjonen for fiseprotesten er at demonstrantene vil vise sin avsky for det de mener er reint kommersielle kandidater i begge partiet, i form av Donald Trump og Hillary Clinton.

Hun sier gruppa hennes også vil demonstrere på republikanernes landsmøte i Cleveland, som starter på mandag, men da ikke i form av massefising.

- Meningen er å rette oppmerksomhet mot ting som virkelig stinger i samfunnet vårt, slik som helsefinansieringssystemet, sier lege og helsetopp Walter Tsou, som vil delta.

Presidentkamp

Det er imidlertid lite sannsynlig at denne protesten blir det store samtaleemnet under demokratenes landsmøte. Førstkommende mandag begynner republikanernes landsmøte i Ohio, og torsdag om én uke vil Donald Trump formelt bli republikanernes presidentkandidat.

Bare dager etter, fra 25. juli begynner altså demokratenes landsmøte i Philadelphia, i Pennsylvania, med over 4000 delegater. Da vil Hillary Clinton trolig ha annonsert sin visepresidentkandidat bare dager i forveien, samtidig som partiet skal etablere sin politiske plattform for de neste fire åra.

I tillegg er et av de store spenningsmomentene om Bernie Sanders gjennom sin instendige valgkamp har klart å dra Hillary Clinton mer til venstre i partiet.