<strong>«SANDERNISTAENE»:</strong> Tilhengere av Bernie Sanders kan i ytterste konsekvens koste Hillary Clinton valgseieren hvis de velger å bli hjemme på valgdagen. Sandernistaene krever at det blir Sanders som president, eller ingen. Foto: NTB Scanpix
«SANDERNISTAENE»: Tilhengere av Bernie Sanders kan i ytterste konsekvens koste Hillary Clinton valgseieren hvis de velger å bli hjemme på valgdagen. Sandernistaene krever at det blir Sanders som president, eller ingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Sanders-tilhengerne kan koste Clinton seieren

Oppsummering av Demokratenes landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I natt aksepterte Hillary Clinton Demokratenes nominasjon under Det demokratiske partiets siste landsmøtedag.

Men tilhengerne til Bernie Sanders, Clintons største motstander i nominasjonsvalget i Det demokratiske partiet, kan i verste fall koste Clinton seieren.

«Sandernistaene»

Kan Sanders-tilhengerne avgjøre valget for Clinton?

Det sa Reidar Strisland, samfunnsgeograf, skribent og Bernie Sanders-tilhenger under DBTVs spesialsending om Demokratenes landsmøte.

- Det er absolutt mulig at «Sandernistaene» vil koste Clinton seieren, sa Strisland.

Den store faren er at Sanders-tilhengerne, som lener seg lengre mot venstresiden enn det Clinton gjør, velger å bli hjemme på valgdagen.

- Clinton må håpe at «Sandernistaene» vil stemme på henne når de innser at det står mellom henne og Trump, men det kommer til å bli en stor utfordring å mobilisere de som er for Demokratene, men som ofte ikke stemmer på valgdagen, sa Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen.

«Sanders-effekten»

Derfor var innholdet Clintons tale i natt mer venstre-orientert enn tidligere, mener Strisland.

- Hun sier noe helt annet nå enn det hun har gjort tidligere. Det var flott å se at hun sa at Wall Street må betale, sa Strisland, og mener det er et produkt av «Sanders-effekten».

Lisa Cooper, leder av Democrats Abroad i Norge, mener talen Clinton holdt i natt like gjerne kunne ha kommet fra Sanders' munn.

- Jeg tror at Hillary vil få disse stemmene, sier Cooper.

Hun la til at hun håper Sanders-tilhengerne, gjerne yngre mennesker, vil utgjøre en forskjell også etter at valget er over.

- Det er bare bra at vi får høre flere yngre stemmer, at vi får innsikt i hvilke krav ungdom har, sa Cooper.

Mottok Demokratenes nominasjon

Etter fire dager med flammende taler av blant andre Barack Obama, Michelle Obama, Joe Biden og Bill Clinton, var det i natt norsk tid Hillary Clintons tur til å tale.

Etter fire dager med Demokratenes landsmøte i Philadelphia i delstaten Pennsylvania, skulle Clinton formelt ta i mot Demokratenes nominasjon foran hele partiet.

Hun blir partiets, og USAs første kvinnelige presidentkandidat. Det har tatt 96 år siden kvinner fikk stemmerett i USA.

Valgsystemet lite innbydende for kvinner

- Clinton har fått mye tyn som går på det at hun er kvinne. Amerikanerne er nok ganske konservative og opptatt av familieverdier. Selv om de er progressive på mange områder, er den jevne amerikaner ganske konservativ, sa Dabladets politiske kommentator Marie Simonsen under DBTVs spesialsending om Demokratenes landsmøte.

Hvorfor det har tatt så lang tid å få en kvinnelig presidentkandidat

Hilde Restad, ekspert på amerikansk politikk og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, tror valgsystemet i USA kan ha noe med saken å gjøre.

- Det er ikke innbydende for utenfor-kandidater, hvis man kan kalle kvinner det, fordi det er ikke et parlamentarisk system hvor man kan få plass høyt på lista. Man må gjøre alt selv. Man må si at man skal stille til valg, gå ut og samle penger, sa Restad under sendinga, og la til:

- Det er en helt annen prosess enn det vi er vant til i Skandinavia. Det sitter kanskje lengre inne for kvinner å si at de vil stille til valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer