Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandfaste turister har landet i Oslo

Totalt fem fly har fraktet sandfaste turister til Skandinavia i natt. Fortsatt jobbes det med å få turister hjem fra Kanariøyene.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB scanpix
Foto: Sara Johannessen Meek / NTB scanpix Vis mer

Norwegian opplyser overfor Dagbladet at de er i full sving med å hente hjem sandfaste turister på Kanariøyene.

- Vi har en Dreamliner og en 747 i full sving med å hente hjem passasjerer. Disse flyene har en kapasitet på 344 og 455 passasjerer, og i natt fløy disse hjem 790 passasjerer til Oslo. 747-en returnerer fra Oslo til Las Palmas i ettermiddag, sier Christer Baardsen ved Norwegian til Dagbladet.

I tillegg har selskapet flere andre «recovery flights» som i løpet av dagen skal frakte strandede passasjerer hjem. Det dreier seg om flere ulike destinasjoner.

Det var ifølge NRK til sammen tre Norwegian-fly som landet på Oslo Lufthavn mellom midnatt og klokka fem natt til tirsdag. Baardsen opplyser overfor Dagbladet at dette dreier seg om to ekstrafly og én ordinær ruteflyging.

Flere fly strandet

Lørdag ble flyplassen på Gran Canaria stengt grunnet sandstorm, og over 2000 nordmenn har vært sandfaste på Kanariøyene. Totalt ble 1080 SAS-passasjerer rammet av værfenomenet calima.

I går kveld opplyste Baardsen overfor Dagbladet at selskapet hadde åtte fly på bakken på Las Palmas, som må gjennomgå en sikkerhetssjekk før de kunne klareres til å fly.

- Våre teknikere har jobbet i hele natt og har klargjort to av de åtte flyene som har vært strandet i Las Palmas. Disse to flyene flyr til Bergen og Göteborg nå i morgentimene. Vi forventer også å ha klargjort to nye fly før kvelden, og så håper vi at de fire siste er klare seinest onsdag morgen, sier han i dag.

- Vi vet at dette har tatt tid og forstår kundenes frustrasjon. Til sammen har vi hatt noen tusen passasjerer strandet på Kanariøyene, men dette er en situasjon som har rammet flere flyselskaper, ikke bare Norwegian. Så det har gjort situasjonen der nede ekstra krevende, sier Baardsen.

Seint mandag kveld opplyste pressesjef i SAS Norge, John Eckhoff, overfor Dagbladet at selskapet hadde to fly som sto klare til å fly opptil 360 passasjerer hjem fra Kanariøyene samme kveld.

UTSIKT: NASA har publisert en video av sand fra Sahara, som treffer Kanariøyene. Reporter: Christian Wehus. Video: NASA. Vis mer

Landet i Danmark og Sverige

Tirsdag morgen forteller pressesjef i SAS Danmark, Kristoffer Meinert, til Dagbladet at to av deres fly kom hjem i natt.

- Vi fløy to fly hjem til Skandinavia i natt, ett til København og ett til Arlanda i Stockholm. Vi har tre fly som flyr hjem i løpet av ettermiddagen, ett til Oslo, ett til København og ett til Göteborg.

Han forteller at SAS forsøker å fly kundene sine hjem til sin destinasjon, men at de prioriterer å få folk til Skandinavia først. Dermed kan det ha vært nordmenn på flyene til Sverige og Danmark i natt.

MÅTTE AVBRYTE: Sandstormen som har herjet på Kanariøyene har også satt kjepper i hjulene for reality-programmet «Charterfeber». Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix og privat Vis mer

- Jeg har ikke noe presist antall passasjerer som er fraktet hjem eller som er igjen, sier han.

På tidspunktet da flyplassen ble stengt, hadde SAS seks fly på bakken. I går hadde tre av flyene gjennomgått en teknisk sjekk.

Selskapets resterende tre fly på Kanariøyene står fortsatt på bakken. Tekniske undersøkelser pågår fortsatt, og Meinert er ikke kjent med når de vil være klare.

- Vi forstår at mange er frustrerte over situasjonen, sier han.

Hele Norges coronakart