KUPPANKLAGER: Nok en gang er Sp-politiker og tidliger Senterungdommen-leder Sandra Borch anklaget for kupp. Denne gangen i forbindelse med nominasjonsmøtet i Tromsø Senterparti i forkant av neste års kommunevalg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KUPPANKLAGER: Nok en gang er Sp-politiker og tidliger Senterungdommen-leder Sandra Borch anklaget for kupp. Denne gangen i forbindelse med nominasjonsmøtet i Tromsø Senterparti i forkant av neste års kommunevalg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Sandra Borch anklages for å ha kuppet listeplass med nyvervet skoleungdom

Anklages for kupp i ny, opprivende partistrid i Sp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Julefreden har ikke senket seg over Senterpartiet - nok en gang er det duket for intern strid og kuppanklager. Ved hjelp av stemmene til skoleungdom vervet til partiet få dager i forveien, kuppet nemlig Sandra Borch og hennes støttespillere nominasjonsmøtet i Tromsø Senterparti, skriver Nationen tirsdag.

- Jeg har rett og slett vært utsatt for et kupp. At de kunne være så sjofle hadde jeg ikke trodd, sier mangeårig Senterparti-topp i Tromsø Ann-Sissel Enoksen til avisa.
  Satte seg selv øverst Det påståtte kuppet fant sted fredag 19. desember, da Tromsø Senterparti var samlet for å vedta nominasjonsliste til neste års kommunevalg. Partiet har i dag én representant i kommunestyret.

Enoksen sto trygt øverst på det endelige listeforslaget, med Sandra Borch på en niendeplass og nestleder i Tromsø Senterparti Marlene Berntsen Bråthen på plass nummer 11.  

Slik var det, inntil Borch og Bråthen fremmet et forslag på nominasjonsmøtet om å forkaste den opprinnelige lista til fordel for en helt ny - og for nominasjonsmøtet ukjent - liste, der de to hadde satt seg selv på de to øverste plassene - Bråthen på første og Borch på andre.

Enoksens navn var ikke å finne på lista i det hele tatt.

Med 35 mot 28 stemmer fikk Borch og Bråthen vilja si. Minst ti av stemmene kom fra nye medlemmer Borch og Bråthen hadde vervet på to videregående skoler kort tid i forveien, ifølge Nationen.

- Senterpartiet har en stor ukultur i at man kan melde seg inn nærmest dagen før og så ha stemmerett, og her kom det en drøss av innmeldinger omtrent dagen før nominasjonsmøtet. Sandra og Marlene har drevet med masse ad hoc-innmelding, sier Enoksen til avisa.

Innrømmet vervekampanje I et intervju med NRK Nordnytt innrømmer også Borch at hennes fløy, som regnes som en høyrefløy i partiet, hadde mobilisert i forkant av nominasjonsmøtet.

- Ja, det hadde vi gjort. Det samme hadde også den andre fløyen. Det var rundt 60 på nominasjonsmøtet. Det er uvanlig mange. Vi har også bidratt til at mange har meldt seg inn i kommunepartiet den siste tida. Vår målsetting er å få gjort Senterpartiet «bredere» og mer interessant, sa hun mandagen etter nominasjonsmøtet.

 I en tekstmelding til Nationen skriver Borch at hun ikke var en av initiativtagerne bak den nye lista og henviser til Marlene Berntsen Bråthen. Til iTromsø uttalte hun følgende i etterkant av nominasjonsmøtet:

- Det er klart det har vært en del uro i partiet den siste tiden, men vi prøver nå å legge det bak oss. Vi vil starte med blanke ark, sa Borch i ettertid av nominasjonsmøtet.

Full intern strid Ifølge Enoksen forlot nærmest halve salen nominasjonsmøtet i protest. Men kuppet er trolig ikke i strid med Senterpartiets vedtekter eller retningslinjer for nominasjonsprosesser, får Dagbladet opplyst.

Ann-Sissel Enoksen og nominasjonsmøtets ordstyrer Nils Aarsæther - som forlot nominasjonsmøtet i protest - mener imidlertid at retningslinjene ble brutt i forbindelse med nominasjonsmøtet.

Det avviser Bråthen.

- Det stemmer ikke. Jeg snakket med generalsekretæren sentralt i partiet, og han er klar på at nominasjonslista bør gjøres kjent før møtet, men ikke at dette skal skje, sier hun til iTromsø.
  Kritisert for «slektstreff»-liste Overfor iTromsø viser Enoksen til at verken Borch eller Bråthen har fremmet alternative forslag under nominasjonskomiteens arbeid med det opprinnelige listeforslaget. Borch sier til avisa den alternative lista er blitt til for å styrke Senterpartiet, men viser ellers til Bråthen for kommentarer.

Begge avviser påstander om kupp.

- Vi har ikke blitt hørt tidligere når vi har kommet med forslag. Det er noe som har pågått i mange år. Når vi så først ble kjent med nominasjonslisten på styremøtet tre dager før nominasjonsmøtet, og da ikke syntes lista var sterk nok, bestemte vi oss for å utarbeide en alternativ liste, sier Bråthen til iTromsø.

Det opprinnelige listeforslaget fra nominasjonskomiteen var sterkt kritisert, blant annet fordi den var smekkfull av familier og slektninger av Enoksen. Det nå vrakede listeforslaget inneholdt blant annet hennes egen mor og ektemann, foruten et niese, et søskenbarn og en tante og en onkel.

Nå har Borch svart på påstandene på sin egen blogg. I et innlegg som er signert Marlene Bråthen, Sandra Borch, John Egil Ottosen og Wenche Skallerud i Tromsø Senterparti, heter det blant annet:

- Nominasjonsmøtet var demokratisk og ikke et kupp som per definisjon er udemokratisk.

Innlegget fortsetter med å sende anklagene om politisk spill i retur til Enoksen:

«Mange medlemmer har reagert svært negativt på Enoksens atferd i forbindelse med nominasjonsarbeidet. Likevel ville mange av oss hatt ei liste hvor også Enoksen var en del av de øverste plassene. Det virker som at nominasjonskomiteen og Enoksen for enhver pris ville utelukke Senterungdommen fra enhver innflytelse på listen. De har ikke vært åpen for denne muligheten, men kun fokusert på Senterungdommen som sine fiender. Dette har mange av oss oppfattet som lite konstruktivt og stemte derfor for den alternative listen. Senterungdommen hadde heller ikke flertallet på møtet. Det var mange «vanlige» medlemmer som sammen med Senterungdommen ville ha en forandring.»

I innlegget hevdes det også at Enoksen skapte forargelse ved oppstarten av nominasjonsmøtet.

«Hun forlangte skriftlige kvitteringer på betalt medlemskap etter 1. august. Medlemsregisteret til partiet eller elektroniske kvitteringer var ikke godt nok. Hun mente møtet hadde godkjent møteinnkallingen med hennes tolkning av hva en kvittering er. Møtet oppfattet dette som et kuppforsøk fra hennes side og hun måtte gi seg etter mer enn én times forviklinger.»

PS! Dette er på ingen måte første gang Sandra Borch anklages for politisk renkespill. Også da Sandra Borch i 2012 kapret andreplassen på stortingslista, mente styret i Tromsø Sp at det skjedde etter skitten spill.

Sandra Borch skapte dessuten storm internt i ungdomspartiet da hun i 2013 brukte sin stemme i Senterpartiets programkomité til å sikre flertall for oljeboring i Nordland VI-feltet utenfor Lofoten - stikk i strid med Senterungdommens vedtatte politikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer