<strong>FIKK KRITIKK:</strong> Leder Sandra Borch i Senterungdommen beklager etter voldtektsutspillet som ble massivt kritisert på nettet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FIKK KRITIKK: Leder Sandra Borch i Senterungdommen beklager etter voldtektsutspillet som ble massivt kritisert på nettet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Sandra Borch etter voldtektsstorm: - Jeg skjønner at folk reagerte

Senterungdommen-lederen beklager etter bloggpost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved 1230-tida sier Senterungdommens leder Sandra Borch til NTB at hun beklager voldtektsutspillet i går. Hun hevder også at hun aldri har ment at bevisbyrden skal legges på tiltalte i voldtektssaker.

«Jeg mener det i større grad bør være slik at det ikke er kvinnen som må bevise at hun ble voldtatt, men at gjerningsmannen også i større grad må føre bevis for at han ikke voldtok», skrev Borch i et innlegg på bloggen sin onsdag kveld.

Skjønner - Først og fremst mener jeg injuriesaker, men jeg tar også til orde for at - dette er litt vanskelig å beskrive med ord - men for at den som er anklaget for å ha voldtatt i større grad må føre bevis for at han ikke har voldtatt, sa Borch til Dagbladet.

Nå sier hun følgende til NTB:

- Jeg skjønner at folk reagerte på den første bloggposten. Derfor har jeg endret den nå. Jeg har aldri ment at vi skal rokke ved prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Det opprinnelige utspillet høstet voldsom storm på nettet - både i kommentarfeltet til artikkelen og på Twitter.

Reagerte Fpu-leder Himanshu Gulati sa i dag til Dagbladet at han fryktet at rettssikkerheten ville svekkes om utspillet ble reell politikk.

De aller fleste kommentarene på nettet var også sterkt kritiske, ifølge NTB, som skriver at mange av kommentatorene går i rette med Senterungdommen-lederen på faglig grunnlag, og kritiserer henne for å rokke ved helt grunnleggende rettsprinsipper som også er nedfelt i menneskerettighetskonvensjonen og andre internasjonale konvensjoner Norge er forpliktet av.

Bevisbyrdespørsmålet knytter seg første og fremst til injuriesaker i kjølvannet av frifinnende dom i en voldtektssak, hevder Borch.

I injuriesaker er det den som anklages - altså den fornærmede i en voldtektssak - som må bevise at ærekrenkelsene er sanne for ikke å tape søksmålet.


<strong>REAGERTE:</strong> Himanshu Gulati, formann i Fremskrittspartiets ungdom (Fpu), mener Borch er på ville veier med sitt opprinnelige utspill. Han har selv reist til New Delhi i India for å delta i en stor blomsterseremoni til ære for kvinnen som døde etter at hun ble gjengvoldtatt på en buss - i en opprivende sak som har utløst voldsomme reaksjoner i India. Foto: Privat
REAGERTE: Himanshu Gulati, formann i Fremskrittspartiets ungdom (Fpu), mener Borch er på ville veier med sitt opprinnelige utspill. Han har selv reist til New Delhi i India for å delta i en stor blomsterseremoni til ære for kvinnen som døde etter at hun ble gjengvoldtatt på en buss - i en opprivende sak som har utløst voldsomme reaksjoner i India. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer