<strong>VILLE BINDE BORCH:</strong> Sandra Borch ville ikke la seg binde til å stemme nei til oljeboring i Lofoten på Senterpartiets kommende landsmøte, slik flere fylkeslag forsøkte å kreve av henne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VILLE BINDE BORCH: Sandra Borch ville ikke la seg binde til å stemme nei til oljeboring i Lofoten på Senterpartiets kommende landsmøte, slik flere fylkeslag forsøkte å kreve av henne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Sandra Borch truet med å trekke seg

Senterungdommens landsstyre ville lenke lederen til nei-vedtak om oljeboring utenfor Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oljestriden i Senterungdommen, der et mindretall - med Borch i spissen - ivrer for å åpne for oljeboring utenfor Lofoten, skal ha toppet seg på et landsstyretmøte sist helg da sentralstyret møtte fylkeslederne for å rydde opp.

Flere fylkeslag fremmet forslag om å binde Senterungdommens ledelse til landsmøtets klare nei til oljeboring i Lofoten. (Se faktaboks).

Det skal Sandra Borch ha nektet å godta.

- Gikk ut over sitt mandat Etter det Dagbladet erfarer, ble det fattet et kompromiss-vedtak der ordet «krever» ble byttet ut med «ønsker»: «Senterungdommen støtter mindretallet i Senterpartiets programkomite i saken som omhandler petroleumsvirksomhet. Senterungdommen ønsker at Senterungdommens sentralstyre stemmer i tråd med dette på Senterpartiets Landsmøte 2013».

Sandra Borch skapte storm internt i ungdomspartiet da hun brukte sin stemme i programkomiteen til å sikre flertall for oljeboring i Nordland VI-feltet utenfor Lofoten - dette gjorde hun til tross for at ungdomspartiets øverste organ, landsmøtet, i november vedtok at: «Senterungdommen går imot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette er svært sårbare naturområder, som bør skjermes for slike inngrep».

Les hele Sandra Borchs skriftlige redegjørelse til landstyret her.

En del av kompromisset var også at landsstyret gikk med på en enstemmig uttalelse der det ble uttrykt forståelse for at det var rom for å tolke landsmøtevedtaket ulikt. En sentralt plassert kilde sier til Dagbladet:

- Uttalelsen fra landsstyret reflekterer på ingen måte den heftige debatten på møtet. Kompromisset ble at landsstyret skulle presiserte man hva man mente med vedtaket fra landsmøtet i november, underforstått at det ikke var klart nok. Men alle vet at hun gikk ut over sitt mandat.

Les også: Sp-kilder: - Hun var illojal.

- Jeg føler at landsstyret var veldig enige i det vedtaket vi falt ned på, og det var en enstemmig uttalelse. Senterungdommen har aldri hatt praksis på å binde sentralstyret i enkelte spørsmål, blant annet fordi det kan dukke opp andre forslag på landsmøtet man må ta stilling til, sier Borch til Dagbladet.

- Vet ikke om det ble sagt Etter det Dagbladet får opplyst skal hun ha sagt til sentralstyret at et slikt pålegg ville være det samme som mistillit, og at hun da ville vurdere å trekke seg. Dette skal så ha blitt kommunisert videre til resten av landstyret.

- Jeg har aldri sagt direkte til landsstyret at jeg ville trekke meg, sier Borch, som forklarer det slik:

- Jeg har snakket med sentralstyret, og det eneste jeg sa er at dersom det ble stilt mistillit på landsstyremøtet, så ville jeg måtte vurdere å trekke meg. Vi har tett dialog i sentralstyret, og jeg sa det fordi jeg ville at de skulle vite det. Jeg sa det ikke for at de skulle ta det videre.

Hun utelukker imidlertid ikke at noen fra sentralstyret har videreformidlet dette til landsstyret.

- Andre kan ha snakket med folk, og sagt at de må passe på at det ikke ble sagt ting som gjorde at jeg måtte trekke meg. Det er rykter jeg har hørt, men det må du snakke med andre om. Jeg skal innrømme at det var et tungt møte og jeg måtte ha noen pauser. Da kan det ha bli sagt, men jeg vet ikke, sier Sandra Borch.

Borch sier at møtet i landsstyret var tøft for henne, men at hun har en annen forståelse av prosessen.

- Jeg føler at jeg har stor tillit i landsstyret, sier hun.

Kommentarfeltet er nå stengt som følge av personsjikane. 

DETTE ER SAKEN:

• Programkomiteen i Senterpartiet gått inn for at det kan startes oljevirksomhet i de allerede formelt åpnede områdene i Nordland VI, som ligger sørvest for Lofoten, i neste stortingsperiode.
• Disse områdene ble formelt åpnet i 1994, men har siden 2001 vært politisk fredet av tre regjeringer.
• I dagens program skriver Sp: «Vi viser ansvar ved å gå imot åpning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og prioriterer livet i havet».
• Det var en splittet programkomité som gikk inn for snuoperasjonen. Flertallet ble sikret av statssekretær i Olje- og energidepartementet Ane Kismul - som er tidligere Natur og Ungdom-leder, og Senterungdommen-leder Sandra Borch.
• Senterungdommens landsmøte i november vedtok at «Senterungdommen går imot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette er svært sårbare naturområder, som bør skjermes for slike inngrep». 15 av 19 fylkeslag tok umiddelbart avstand fra Borchs stemmegivning i programkomiteen.
• Etter at Senterungdommens landsstyre ryddet opp i saken sist helg, ble synet på oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen presisert i en enstemmig uttalelse: «Senterungdommens landsstyre forstår at landsmøtevedtaket om Lofoten og Vesterålen kan tolkes ulikt og har derfor foretatt en presisering av vedtaket om at det ikke skal være petroleumsvirksomhet i Nordland 6 i kommende stortingsperiode.»
• Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har programforslag som åpner for oljeboring, og endelige oljepolitikk for kommende stortingsperiode blir avgjort på landsmøter i april.
• Dersom forslagene blir stående, blir SV den eneste rødgrønne motstanderen av oljeboring utenfor Lofoten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer