<strong>SETTER SKAPET PÅ PLASS:</strong> Jenny Klinge, justispolitisk talsperson for Senterpartiet, sier til Dagbladet at hennes første reaksjon på Senterungdommen-leder Sandra Borchs utspill om voldtektssaker i går kveld var at «her er vi ute å kjøre». Foto: Senterpartiet
SETTER SKAPET PÅ PLASS: Jenny Klinge, justispolitisk talsperson for Senterpartiet, sier til Dagbladet at hennes første reaksjon på Senterungdommen-leder Sandra Borchs utspill om voldtektssaker i går kveld var at «her er vi ute å kjøre». Foto: Senterpartiet Vis mer

- Sandra er litt lik meg selv, hun skyter fra hofta

Jenny Klinge i Senterpartiet skal ta opp voldtektsutspillet med Sandra Borch, og setter det politiske skapet på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne for Senterpartiet, sier til Dagbladet at hennes første reaksjon på Senterungdommen-leder Sandra Borchs utspill om voldtektssaker i går kveld, var at «her er vi ute å kjøre».

Borch uttalte i går kveld til Dagbladet at hun mener det må bli enklere å dømme antatte voldtektsmenn, og antydet at deler av bevisbyrden i alle sedelighetssaker må skyves over på personen som blir anklaget.

- Ute å kjøre - Målet er at vi skal få flere skyldige dømt, ikke flere uskyldige. Hvis vi hadde snudd på dette prinsippet ville det vært det verste som kunne skje når vi skal ta voldtekt på alvor, sier Jenny Klinge til Dagbladet.

- Min umiddelbare reaksjon da jeg leste utspillet var at her er vi ute å kjøre, sier Klinge.

- Det som er viktig, spesielt i voldtektssaker, er at beviser blir sikret raskt og godt. Det er staten som skal føre bevis for at noe har skjedd, og bevisene må sikres raskere, da får vi flere skyldige dømt. Her må vi bli flinkere til å bevise skyld, men for all del ikke få flere uskyldige dømt. Det er det verste som kunne skjedd, da vil ikke kvinner som anmelder bli tatt på alvor heller, mener Jenny Klinge.

- Skyter fra hofta - Har du vært i kontakt med Borch etter utspillet?

- Jeg har sendt henne en melding om at jeg kommenterer utspillet, så hun er klar over det, sier Klinge til Dagbladet.

- Vil dette bli tatt opp med henne internt?

- Vi regner med å ta det opp. Sandra er vant til å skape storm. Hun er litt lik meg selv, og skyter fra hofta, så hun tåler nok det. Men det er viktig for Senterpartiet å slå fast disse prinsippene, sier Klinge.

- Klart signal Det er også flere ting i Borchs utspill som Klinge er enig i. Hun er enig i at straffenivået bør opp i voldtektssaker — men påpeker at dette allerede har skjedd.

- Stortinget har allerede sørget for at straffenivået økes. Hun kritiserer Regjeringen selv om hun indirekte representerer den, og Regjeringen har tatt initiativ overfor Stortinget og gitt et klart signal om at øvre strafferamme skal brukes oftere i voldtektsssaker. Straffenivået er på tur opp allerede nå, sier Jenny Klinge til Dagbladet.

- Jeg er også enig i at man kan diskutere hva slags kriterier man skal kunne slippe ut for, men vi kan ikke gå ut mot den muligheten som Kriminalomsorgen har for å gi prøveløslatelse med bestemte vilkår. Nettopp ved å vi vilkår kan man ved brudd på vilkårene sette en domfelt inn igjen uten at man trenger en ny dom. Det er et viktig poeng.

Beklaget Dagbladet har ikke lyktes å nå Senterungdommen-lederen i dag, men i formiddag sa Borch til NTB at hun beklaget voldtektsutspillet i går. Hun hevdet også at hun aldri har ment at bevisbyrden skal legges på tiltalte i voldtektssaker.

- Jeg skjønner at folk reagerte på den første bloggposten. Derfor har jeg endret den nå. Jeg har aldri ment at vi skal rokke ved prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Det opprinnelige utspillet høstet voldsom storm på nettet - både i kommentarfeltet til artikkelen og på Twitter.

«Jeg mener det i større grad bør være slik at det ikke er kvinnen som må bevise at hun ble voldtatt, men at gjerningsmannen også i større grad må føre bevis for at han ikke voldtok», skrev Borch i et innlegg på bloggen sin onsdag kveld, som innledet det hele.
Nå har Borch oppdatert innlegget.

<strong>- SKYTER FRA HOFTA:</strong> Sandra Borch må forklare seg overfor Jenny Klinge etter utspillet i går. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
- SKYTER FRA HOFTA: Sandra Borch må forklare seg overfor Jenny Klinge etter utspillet i går. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer