Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandsdalen får sterk støtte

Dødshjelplegen Christian Sandsdalen får telefonlinjene til å gløde. Bare i går fikk Landsforeningen Mitt Livstestament rundt 60 henvendelser fra personer som ønsker seg en verdig død. Og mens nordmenn støtter opp om landsforeningen, får den pensjonerte legen en varm og oppriktig støtte fra flere vitner i straffesaken mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bildet står en «snill, gammel mann» med armen rundt den beste venninnen til kvinnen han hjalp med å dø.

Den dødssyke bibliotekaren Bodil Bjerkmann ba både sin venninne Roberta Wiig og sin fetter om hjelp til å avslutte et liv med smerter og lidelse. Men bare Christian Sandsdalen torde å hjelpe.

- Jeg er takknemlig overfor Sandsdalen. Jeg takker han for at han hjalp Bodil med å dø, sier avdødes beste venninne, Roberta Wiig.

Glødende linjer

Noen få uker før hun døde, undertegnet Bodil Bjerkmann et såkalt livstestament. Med to venninner som vitner underskrev Bjerkmann et papir som forteller at hun vil dø i fred, og ikke unødig bli holdt i live med kunstige midler.

Testamentet kom fra Landsforeningen Mitt Livstestament - Retten til en verdig død, hvor Christian Sandsdalen er styremedlem.

Siden rettssaken startet har foreningen blitt nedringt av nordmenn som ønsker informasjon og vil melde seg inn. Foreningens leder, Wenche Hambro, opplyser til Dagbladet at de bare i går fikk rundt 60 henvendelser.

- Telefonlinjene gløder. Mange vil ha informasjon, mens andre igjen vil melde seg inn i foreningen. Jeg tror nok rettssaken har gjort stort inntrykk på mange nordmenn. Det er alle mulige folk som ringer - alt fra ungdommer som har vært utsatt for alvorlige ulykker til eldre mennesker, sier Hambro.

Vil endre loven

Foreningen, som i dag har rundt 3000 medlemmer, støtter Sandsdalen. De går også inn for å få endret loven.

- Vi forandret bestemmelsene i vedtektene på forrige årsmøte. Tidligere sto det: «Foreningen skal ikke arbeide for aktiv dødshjelp». Dette er nå strøket, slik at medlemmene selv kan velge om de støtter det eller ikke. Men som forening står vi bak Sandsdalen som en solid mur, sier Hambro.

Ville dø

Bodil Bjerkmann sovnet natt til 14. juni i fjor stille inn i sitt hjem på Rosenhoff i Oslo. Christian Sandsdalen ga den kronisk MS-syke 45-åringen 400 milligram morfin og 100 milligram ketogan.

- Bodil ville dø.Hun hadde mistet sin selvstendighet, og hun var bevisst på alt hun gjorde, sa venninnen Roberta Wiig i retten.

Halvannet år før dødssprøyta ble Wiig spurt om å være til stede når Bjerkmann tok en overdose. Men den MS-syke kvinnen ombestemte seg. Et drøyt år seinere var ikke Bjerkmann i stand til å putte i seg piller. Hun spurte da sin gode venninne igjen om hjelp.

Et inderlig ønske

- Jeg ville hjelpe henne, men torde ikke, fordi jeg var redd for å bli straffet. Bodil takker deg, sa Wiig og skottet bort på 79 år gamle Sandsdalen, som ga henne et smil tilbake.

Våren 1995 ble også fetteren (39) spurt om han kunne hjelpe sin kusine med å få tak i piller, slik at hun kunne få dø.

- Jeg visste at hun ønsket å dø. Det var hennes inderlige ønske. Hun led fryktelig på slutten. Jeg sa nei til å hjelpe, og dette respekterte Bodil, sa en gråtkvalt fetter.

- Min kone og jeg kom fram til at vi ikke torde - rett og slett, sa han.

Snill og gammel

- Hva sa Bodil om dr. Sandsdalen? spurte forsvarer Frode Sulland hans tidligere kone i neste vitneprov.

- At han var en snill gammel mann som hadde god tid og hørte på henne, svarte hun.

<B>EGEN VILJE:</B> Bodil Bjerkmann fikk aktiv dødshjelp.
<B>DEN AVDØDE:</B> Bodil Bjerkmann
Hele Norges coronakart