Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandsdalen får uventet støtte

Dagens overraskelse i rettssaken mot dødshjelplegen Christian Sandsdalen: Fra vitneboksen åpnet sakkyndig Bodvar Vandvik for aktiv dødshjelp i visse tilfeller. Og nå kan det komme en lovendring i nærmeste framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandsdalen kjemper slett ikke en ensom kamp for en lovendring, som kan føre til at leger i visse tilfeller skal være straffefritatt for medlidenhetsdrap.

I tillegg til Landsforeningen Mitt Livstestament og jusprofessorene Anders Bratholm, Finn Seyersted og Johs. Andenæs åpner nå politikere og helsepersonell for endring av loven.

Oppsikt

- I visse tilfeller er aktiv dødshjelp et alternativ som må vurderes. Men det må være tilstrekkelig gjennomtenkt på forhånd, og det må i så fall en lovendring til, sa sakkyndig Bodvar Vandvik i retten. Vandvik er professor i nevrologi og jobber på Ullevål sykehus.

Vandvik sier til Dagbladet at han opptil fem ganger har blitt forespurt om å gi aktiv dødshjelp. Han har ikke etterkommet ønskene.

- Tilfellet med Christian Sandsdalen er en handling som nok kommer inn under en slik vurdering. Uansett må flere enn én lege ta avgjørelsen, sier Vandvik til Dagbladet.
Vandviks uttalelser vekker en viss oppsikt, fordi standpunktet til Den norske lægeforening alltid har vært at man uansett ikke skal ta liv.

Stramme vilkår

Jusprofessorene Anders Bratholm, Finn Seyersted og Johs. Andenæs foreslo allerede for fem år siden en endring av straffeloven.

En eventuell lovendring kan komme i nærmeste framtid. Frp's Fridtjof Frank Gundersen vil relativt raskt fremme et forslag overfor Stortinget.

- Det nye i forslaget er en bestemmelse om at straff kan bortfalle under helt bestemte og stramme vilkår. Etter min vurdering vil Sandsdalens handling bli berørt av forslaget. Uansett er dette en meget beskjeden liberalisering, sier Gundersen til Dagbladet.

Frp-politikeren hevder at ytterligere tre representanter fra andre partier støtter forslaget. Dagbladet fikk ikke kontakt med disse politikerne i går.

Støtter ikke

Høyres Inge Lønning støtter ikke en liberalisering.

- Vi har ikke diskutert saken i partiet, men personlig vil jeg stemme mot. Jeg kan ikke se at dette løser noe problem. Ingen mennesker kan selv bestemme om de vil bli født, derfor er det ulogisk å argumentere for at vi selv skal få bestemme når vi vil dø, sier Lønning.

Bodvar Vandvik, professor
<B>IKKE ALEINE:</B> Christian Sandsdalen fyrer en røyk etter tre harde dager i retten. Nå får han støtte fra både helsepersonell og leger.
Hele Norges coronakart