Sandsdalen får uventet støtte

Dagens overraskelse i rettssaken mot dødshjelplegen Christian Sandsdalen: Fra vitneboksen åpnet sakkyndig Bodvar Vandvik for aktiv dødshjelp i visse tilfeller. Og nå kan det komme en lovendring i nærmeste framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sandsdalen kjemper slett ikke en ensom kamp for en lovendring, som kan føre til at leger i visse tilfeller skal være straffefritatt for medlidenhetsdrap.

I tillegg til Landsforeningen Mitt Livstestament og jusprofessorene Anders Bratholm, Finn Seyersted og Johs. Andenæs åpner nå politikere og helsepersonell for endring av loven.

Oppsikt

- I visse tilfeller er aktiv dødshjelp et alternativ som må vurderes. Men det må være tilstrekkelig gjennomtenkt på forhånd, og det må i så fall en lovendring til, sa sakkyndig Bodvar Vandvik i retten. Vandvik er professor i nevrologi og jobber på Ullevål sykehus.

Vandvik sier til Dagbladet at han opptil fem ganger har blitt forespurt om å gi aktiv dødshjelp. Han har ikke etterkommet ønskene.

- Tilfellet med Christian Sandsdalen er en handling som nok kommer inn under en slik vurdering. Uansett må flere enn én lege ta avgjørelsen, sier Vandvik til Dagbladet. Vandviks uttalelser vekker en viss oppsikt, fordi standpunktet til Den norske lægeforening alltid har vært at man uansett ikke skal ta liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer