Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandsdalen gikk fra drapsdom til lunsj

Dødshjelplegen Christian Sandsdalen er kjent skyldig i overlagt drap på en uhelbredelig syk pasient.-Nå skal jeg spise lunsj på Theatercafeen, sier Sandsdalen til Dagbladet :på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandsdalen fikk domsutsettelse, som er den mildeste form for straffereaksjon domstolene her i landet kan gi. Legen anker likevel dommen til Høyesterett.

-Jeg hadde håpet på en frifinnelse, men dommen er ikke overraskende. Jeg visste jo at det jeg gjorde kunne bli rammet av straffeloven, sier Sandsdalen.

-Jeg er litt skuffet, for jeg ble jo frikjent forrige gang saken var i lagmannsretten. Men jeg er ikke deppa, for jeg tar ikke dommen så veldig høytidelig.

Han ville heller blitt satt i fengsel enn å få domsutsettelse.

-Da hadde jeg blitt martyr.

Støtte

Sandsdalen sier han har fått mye støtte:

-Mange kolleger har ringt og fortalt at de har gjort det samme som meg. Men de kan ikke stå fram, for da mister de levebrødet. Det er enklere for meg, som er pensjonist.

-Men legeforeningen støttet deg ikke?

-Jeg siterer Bernhard Shaw: «Legeforeningen er ikke en organisasjon, men en sammensvergelse». Jeg synes ikke foreningen er demokratisk.

Nå er han opptatt av at dødshjelp blir satt på den politiske dagsorden.

-Det er en markert majoritet i landet som støtter meg. Jeg vil få en opinion i folket, slik at dette blir en politisk sak. Det går mot en lovendring. Dette gjelder individets rett i forhold til samfunnet.

Lunsj og cruise

Sandsdalen-saken er den første dødshjelpsaken som føres for norsk rett fordi liknende saker tidligere er avgjort før de kom til retten. Det er andre gang lagmannsretten behandler saken. Sist ble Sandsdalen frikjent av juryen, men fagdommerne satte kjennelsen til side. Denne gangen er saken avgjort av en meddomsrett med tre juridiske dommere og fire lekdommere.

Sandsdalen har framtidsplanene klare:

-Annen pinsedag skal jeg på cruise. Nå skal jeg spise lunsj på Theatercafeen.

DØMT: Christian Sandsdalen ble i dag funnet skyldig i overlagt drap.