STOPPET AV VINDEN: Franske styrker landet med falmskjerm i Timbuktu mandag. I dag har luftens element spilt i mot de franske styrkene når en sandstorm i Kidal, hindrer franskmennene å frigjøre den siste store byen i Nord-Mali. Foto:  ERIC FEFERBERG / AFP / NTB Scanpix.
STOPPET AV VINDEN: Franske styrker landet med falmskjerm i Timbuktu mandag. I dag har luftens element spilt i mot de franske styrkene når en sandstorm i Kidal, hindrer franskmennene å frigjøre den siste store byen i Nord-Mali. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

SANDSTORM bremser franskmennene i Mali

Militæraksjonen blokkert av naturkreftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har nærmest gått slag i slag siden Frankrike i begynnelsen av måneden gikk militært inn i Mali for å stoppe islamistene som har okkupert nordlige deler av landet. Det gjorde de etter ønske fra Malis egne myndigheter. Militæroperasjonen ledes av maliske regjeringsstyrker. De har vært svært optimistiske, og sa fredag at militæraksjonen vil være ferdig om bare få dager.

- Vi gjør framgang raskt og opprørerne er spredt. Vi forventer å være ferdig om få dager, sier Malis kommunikasjonsminister, Manga Dembélé, skriver avisa The Guardian.

- Blokkert I et lynraskt felttog nordover har franske og maliske regjeringsstyrker erobret byene Gao og Timbuktu nesten uten å møte motstand, og det samme så ut til å gjenta seg i Kidal. Franskmennene kom til Kidal bare et døgn etter at de hadde sikkret Timbuktu sammen med maliske styrker.

Nå sier franske myndigheter at en sandstorm hindrer dem i å komme inn i den siste store byen i Nord-Mali.

PUST I BAKKEN: Det har gått unna når Malis regjeringsstyrker og franske styrker har gått militært inn i Nord-Mali. Foto: JOE PENNEY / REUTERS / NTB Scanpix
PUST I BAKKEN: Det har gått unna når Malis regjeringsstyrker og franske styrker har gått militært inn i Nord-Mali. Foto: JOE PENNEY / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

- Troppene er blokkert ved flyplassen i Kidal, sier den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, skriver BBC.

Ministeren sa samtidig at Frankrike har planer om å dra raskt fra Mali, og at det er opp til de afrikanske landene å ta over operasjonen. Utenlandske styrker fra Nigeria og Senegal deltar også i offensiven.

- Faren er ikke over Selv om ledere i CEDEAO (Fellesmarkedet i Vest-Afrika) tror luftangrep enkelt vil eliminere opprørene, er andre skeptisk. Opprørene skal ha flere hemmelige hjemmesteder både for seg selv og sine tunge våpen.

Den franske utenriksministeren understreker at de har gjort imponerende framgang, men at faren likevel ikke er over. Han oppforder til demokratibygging i landet.

SATT SPOR: Islamistene i Nord-Mali har flere steder satt opp store skilt med fundamentalistiske budskap. Her blir et skilt i den frigjorte byen Gao malt over. Foto: SIA KAMBOU / AFP / NTB Scanpix.
SATT SPOR: Islamistene i Nord-Mali har flere steder satt opp store skilt med fundamentalistiske budskap. Her blir et skilt i den frigjorte byen Gao malt over. Foto: SIA KAMBOU / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Et troverdig valg i Mali vil være avgjørende for å oppnå fred i landet, sier Fabius.

Malis midlertidige president, Dioncounda Traore, sa i går at de vil holde et åpent og troverdig valg 31. juli i år.

GLEDE: Franske og maliske styrker har nå gått inn i flere byer i Nord-Mali der islamistene har styrt siden i vår. Det setter sterke følelser i sving blant lokalbefolkningen. Foto: EPA / STR / NTB Scanpix.
GLEDE: Franske og maliske styrker har nå gått inn i flere byer i Nord-Mali der islamistene har styrt siden i vår. Det setter sterke følelser i sving blant lokalbefolkningen. Foto: EPA / STR / NTB Scanpix. Vis mer