Sandstorm slukte kinesisk by

En gigantisk sandstorm feide innover og slukte den kinesiske byen Linze søndag.

«SLUKES»: En sandstorm «slukte» byen og områdene rundt Alxa Right Banner i Indre Mongolia søndag. Video: AP / Dagbladet TV. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

Linze ligger i den nordvestlige provinsen Gansu i Kina.

Videoer fra statlige TV-kanaler viser dramatiske bilder idet stormen treffer og mørklegger byen, som har rundt 149 000 innbyggere.

Ifølge statseide CCTV ble det rapportert om flere trafikkulykker som følge av dårlig sikt og utfordrende kjøreforhold.

Meteorologer i provinsen oppfordret folk til å holde seg innendørs og lukke vinduer, da det var forventet flere stormer de påfølgende dagene.

Det er ukjent om noen ble skadd.

Ifølge Shanghaieye vil stormen flytte seg østover og treffe store deler av Nord-Kina denne uka.

Se videoer av stormen øverst i denne saken.

OMFATTENDE: Videoer fra stormen viser at den dekte store deler av Linze på kort tid. Foto: STR / CNS / AFP / China OUT / NTB
OMFATTENDE: Videoer fra stormen viser at den dekte store deler av Linze på kort tid. Foto: STR / CNS / AFP / China OUT / NTB Vis mer

Kina rammes av store sandstormen hvert år. Mange av dem oppstår når sand fra Gobiørkenen i Øst- og Sentral-Asia virvles opp fra bakken av sterk vind, og blåses over byer. Ørkenen består vesentlig av golde stein- og sandstrekninger, som piskes av kraftige vinder, skriver Store norske leksikon.

På grunn av dette, og for å forhindre ørkenen i å ekspandere sørover, har Kina siden slutten av 1970-tallet drevet et enormt treplantingsprosjekt langs ørkenens sørgrense. Prosjektet kalles «Den grønne muren» og skal vare fram til 2050.

I mars feide en liknende storm over Beijing, farget himmelen mørkegul og tvang fly til å stå på bakken. Det var den verste stormen som rammet hovedstaden på ti år, og forårsaket en rekke dødsfall og savnetmeldinger.

Myndighetene gikk også da ut og oppfordret folk til å bruke beskyttelsesbriller, munnbind og hårnett for å beskytte seg mot den kvelende luften.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer