Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandstrøm og Herlofsen funnet skyldige

Tapte ankesaken i lagmannsretten. Forsvarer Frode Sulland: - Herlofsen kan ikke leve med kjennelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Psykolog John G. Sandstrøm og psykiater Pål H. Herlofsen er funnet skyldige av Borgarting lagmannsrett i den såkalte legejukssaken. Dermed er kjennelsen fra Oslo tingrett opprettholdt.

- Herlofsen er forferdelig skuffet og langt nede, dette kan han ikke leve med, sier psykiaterens forsvarer Frode Sulland til Dagbladet.no.

- Dette mener jeg er en feil dom. Uheldigvis ramlet juryen over på den gale siden, sier Sandstrøms forsvarer Tor Erling Staff til Dagbladet.no.

Korrupsjon og juks

Sandstrøm og Herlofsen ble før jul dømt for korrupsjon og legejuks i tingretten, men anket dommen. Nå har altså lagmannsretten kommet til at kjennelsen om skyld blir opprettholdt.

Juryens konklusjon er knusende for de to, som er funnet skyldige på alle tiltalepunkter. Skyldspørsmålet er nå endelig avgjort og kan dermed ikke ankes videre til Høyesterett.

Juryen brukte hele fem timer på å komme fram til kjennelsen, som Sandstrøms forsvarer Staff er dypt uenig i.

- At juryen var ute i fem timer, tyder på tvil. Jeg registrerer at de ikke har tatt hensyn til alternative tolkninger av bevismaterialet, sier Staff til Dagbladet.no.

SKYLDIG PÅ ALLE TILTALEPUNKTER: Psykolog John G. Sandstrøm, her sammen med forsvarer Tor Erling Staff, vant ikke fram med anken til lagmannsretten. Han og medtiltalte Pål H. Herlofsen har dermed i utgangspunktet uttømt mulighetene for renvaskelse i det norske rettsssystemet. Foto: TRULS BREKKE
SKYLDIG PÅ ALLE TILTALEPUNKTER: Psykolog John G. Sandstrøm, her sammen med forsvarer Tor Erling Staff, vant ikke fram med anken til lagmannsretten. Han og medtiltalte Pål H. Herlofsen har dermed i utgangspunktet uttømt mulighetene for renvaskelse i det norske rettsssystemet. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Ifølge Staff er Sandstrøm syk. Advokaten har derfor ikke vært i kontakt med ham i dag.

- Saksbehandlingsfeil

- Jeg og Herlofsen er overrasket over dommen, og det er svært vanskelig å akseptere avgjørelsen, sier forsvarer Frode Sulland til Dagbladet.no.

Helsetilsynet ønsket å frata Herlofsen retten til å praktisere yrket sitt, men han fikk beholde legeautorisasjonen til dom foreligger i lagmannsretten. Dermed henger nå den profilerte psykiaterens profesjonelle liv i en tynn tråd.

Sulland varsler overraskende nok at han vil anke saken til Høyesterett.

- Vi mener det er gjort saksbehandlingsfeil, blant annet med hensyn til lydbåndopptaket som Dagens Næringsliv har kjørt så hardt på. I tillegg mener vi at retten har anvendt loven feil, sier høyesterettsadvokaten.

Avslørt av avis

Det var i oktober 2005 at Dagens Næringsliv skrev at Sandstrøm og Herlofsen, i kraft av sine profesjoner, hadde solgt falske legeerklæringer til kriminelle.

image: Sandstrøm og Herlofsen funnet skyldige

De falske erklæringene ble brukt til å skaffe de kriminelle lettere soningsforhold, samt til å utsette soning og rettssaker. Den mest prominente av klintene skal ha vært finansmannen Christer Tromsdal.

Betalingen Sandstrøm og Herlofsen mottok for forfalskningen, skal ha variert mellom 5000 og flere hundre tusen kroner.

I desember i fjor ble de to dømt til to og et halvt års fengsel for grov korrupsjon (i henhold til korrupsjonsloven av 2003) og legeerklæringsjuks. De ble dømt til å tilbakebetale honorarer på til sammen 225 000 kroner, i tillegg til saksomkostninger på 25 000 kroner.

Sandstrøm, som da allerede hadde mistet psykologautorisasjonen, ble i tillegg dømt for skattejuks og måtte tilbakebetale 600 000 kroner, etter at han feilaktig oppførte en stor travgevinst på selvangivelsen.

De  to anket på stedet, men er nå altså definitivt funnet skyldige.

Straffeutmålingen skal prosederes på torsdag, og endelig dom i saken foreligger ikke før den er avgjort.

- LANGT NEDE: Psykiater Pål H. Herlofsens profesjonelle liv henger i en tynn tråd etter dagens lagmannsrettskjennelse. - Han er forferdelig skuffet, sier legens forsvarer Frode Sulland til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!