Sardinia

Sandtyver setter sinnene i kok: - Våkn opp!

Franske turister risikerer seks års fengsel over noen plastflasker sand.

TURISTPROBLEMATIKK: - Vi vil bare at folk skal elske øya vår, sier Marian. Video: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den idylliske italienske øya Sardinia er et yndet reisemål i Middelhavet, og er kjent for sine kritthvite sandstrender og vakre natur.

Denne unike kombinasjonen er imidlertid blitt et stort problem for innbyggere og myndigheter på øya.

Et såpass stort problem at myndighetene nå vil slå knallhardt ned på det de omtaler som miljøkriminalitet.

Et siste eksempel er to franske turister. Ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa ble de to mennene franskmennene stoppet i en SUV da de skulle ta seg om bord i en ferje fra Porto Torres på Sardinia til Toulon i Sør-Frankrike.

<strong>BESLAG:</strong> De franske turistene risikerer hele seks års fengsel for forsøket på å smugle med seg sand fra Sardinia. Foto: Guardia di Finanza
BESLAG: De franske turistene risikerer hele seks års fengsel for forsøket på å smugle med seg sand fra Sardinia. Foto: Guardia di Finanza Vis mer

14 plastflasker

I bilen gjorde tollerne et noe spesielt funn. 14 store plastflasker var nemlig fylt opp med sand og plassert i bilens bagasjerom. Sanda skal ha vært tatt fra stranda Chia sør på Sardinia.

Franskmennene skal overfor tollerne ha unnskyldt seg med at de bare ønsket å ha med seg et suvenir hjem fra den vakre øya, men den forklaringen falt ikke i god sand.

- EN SKAM: I Magalufs festgater er det liv hver kveld, og ifølge ordføreren i Mallorcas kommune Calvía kommer «sommersesongen stadig tidligere, og med stadig høyere volum». Barer og nattklubber frister med tilbud som «to for én», og hoteller har gjerne fri bar. Lokalbefolkningen og myndighetene har sett seg lei på turister som kommer på fylletur, og mener at «de fulle turistene fører til konflikter i gatene». Slik planlegger de å endre på det. Video: Ingrid Cogorno I denne saken kan du lese om hvordan turisthatet vil påvirke feriereisene dine på også andre måter: https://www.dagbladet.no/nyheter/slik-vil-turisthatet-pavirke-feriereisene-dine-i-framtida/70053581 Vis mer

Det franske paret skal ha klart å få med seg 40 kilo sand i de 14 plastflaskene. I henhold til øyas lovverk er den berømte hvite sanda sett på som allmenn eiendel, og er derfor strengt forbudt å fjerne, skriver BBC.

Ifølge italienske Ansa er de to siktet for grovt tyveri, og risikerer mellom ett til seks år i fengsel.

- En eksplosjon

Politiet sier det har vært en eksplosjon i mengden sand og andre strandeiendeler funnet i folks bagasje på landets flyplasser.

TURISME: Turistene overtar Bergen om sommeren, og noen hendelser er mer uheldig enn andre. Video/klipp: Malene Storrusten / Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

På flyplassen Olbia, nær det kjente turistmålet Costa Smeralda, har det blitt beslaglagt ti tonn bare de siste ukene, skriver The Guardian.

I 2017 ble det innført lover som forbyr handel med Sardinias sand, rullestein og skjell. Å handle med strandas perler er straffbart med bøter på opp til 3000 euro (30 000 kroner).

- Når de som er ansvarlige for dette er utlendinger, er det vanskelig å kreve inn bøtene, sier skogvoktersjef Antonia Casula til avisa La Stampa.

På øya har de både vakter som følger med på mulige strandtyver, samtidig som det er satt opp skilter som opplyser om forbudet. Det har likevel ikke fått turistene til å stoppe.

- Våkn opp!

Både lokalbefolkningens mangeårige bekymring for tyveri av naturressurser og myndighetenes kamp for å bekjempe det, har økt i omfang de siste åra. Hvert år forsvinner flere tonn av den berømte sanda, ifølge BBC.

Interessegruppa «Sardegna Rubata e Depredata» - som grovt oversatt betyr «Sardinia plyndret og ranet» - har lenge uttrykt bekymring over problemet.

- Bare i løpet av de siste ukene er rundt hundre kilo verdifull stein stålet fra stranda i Arutas, men heldigvis oppdaget på flyplassen i Elmas. Dette er bare litt, i forhold til det som forsvinner for alltid blant annet på ferjer.

- Vår politikk feiler totalt i å beskytte en unik og uerstattelig naturarv. Plyndrerne og vandalene forblir ustraffet. Det er på tide å våkne opp! skriver gruppa i et harmdirrende Facebook-innlegg.

Leverte tilbake sand

Oppi alt dette finnes det også solskinnshistorier. Nylig skal en mann fra Roma har levert tilbake ei flaske sand han stjal som barn til ordføreren i kommunen Cabra.

<strong>YNDET:</strong> «Den rosa stranda» på øya Budelli har en unik natur. Nylig leverte en kvinne tilbake sand hun hadde stjålet fra stranda 29 år tidligere. Foto: Wikimedia
YNDET: «Den rosa stranda» på øya Budelli har en unik natur. Nylig leverte en kvinne tilbake sand hun hadde stjålet fra stranda 29 år tidligere. Foto: Wikimedia Vis mer

På berømte «Spiaggia Rosa» - «den rosa stranda» - på øya Budelli, måtte myndighetene allerede i 1994 begrense tilgangen på grunn av frykt for strandas tåleevne. Det oppdaget en kvinne i 2016. Da sendte hun tilbake sand hun hadde stjålet fra stranda 29 år tidligere.

- Jeg leste i noen aviser og hørte på TV hva denne sanda er og hvordan den er laget. Jeg forsto hvor unik Sardinia er. Jeg følte skyld, skrev kvinnen i en beklagelse, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer