Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandy kan bli dyr for amerikanerne

Orkanen Irene blir billig i forhold.

OVERSVØMMELSER: Et militært kjøretøy tar seg her fram i Ocean City, Maryland. De mange og store oversvømmelsene kan gjøre stormen til en kostbar naturkatastrofe. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
OVERSVØMMELSER: Et militært kjøretøy tar seg her fram i Ocean City, Maryland. De mange og store oversvømmelsene kan gjøre stormen til en kostbar naturkatastrofe. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene frykter at prislappen langt vil overstige de 60 milliarder kronene fjorårets orkan Irene anslås å ha kostet.

USAs direktorat for krisehåndtering (FEMA) anslår at vinden alene vil forårsake skader for minst 15 milliarder kroner.

Sandy er bare målt til kategori 1 på en skala til 5, og vindstyrken er derfor ikke det som bekymrer amerikanerne mest.

Meteorologene frykter derimot et svært kraftig lavtrykk som følger Sandy, og som ventes å slå seg sammen med polare jetstrømmer fra vest.

At dette sammenfaller med fullmåne og springflo kan føre til store oversvømmelser langs kysten og blant annet ramme New York hardt.

USAs president Barack Obama advarer mot å tro at orkanen ville passere raskt og sier at det trolig vil ta lang tid før elektrisitetsforsyningen vil være oppe igjen og samfunnet vil fungere som normalt.

Springflo Selv om flere hundre tusen mennesker er evakuert fra sine hjem i New York og bygninger og tunneler er stengt, vil en springflo på opptil 3 meter forårsake enorme materielle ødeleggelser i verdens finanshovedstad.

Hvor store tør ingen å anslå, men ekspertene er overbevist om at Sandys herjing langt vil overstige fjorårets orkan Irene.

Konsulentselskapet Eqecat, som er rådgivere for forsikringsbransjen i USA, tror de totale skadene til å bli på mellom 60 og 120 milliarder kroner. Av dette må forsikringsbransjen trolig ut med halvparten.

Rammer hver femte - Sandy er en stor storm og vil få følger for 20 prosent av USAs befolkning, sier Eqecats visepresident Tom Larsen.

Orkanen Irene kostet USA anslagsvis 90 milliarder kroner og var en av de mest kostbare orkaner i landets historie. Med Sandy kan vannstanden komme til å stige dobbelt så mye.

- Irene førte til at vannet steg med mellom 1,2 og 1,5 meter, konstaterer Todd Kimberlain ved USAs nasjonale orkansenter.

Kostbare orkaner Orkanen Katrina i 2005 er den som har kostet USAs økonomi aller mest, anslagsvis 625 milliarder kroner.

Orkanen Ike tre år senere hadde en prislapp på 217 milliarder kroner, mens Andrew i 1992 kostet den amerikanske økonomien 153 milliarder kroner.

Orkanen Wilma rammet også USA i 2005 og hadde en anslått prislapp på 169 milliarder kroner.

Ingen av disse orkanene rammet New York med sine over 8 millioner innbyggere, og omfanget denne gangen blir derfor et helt annet.

Unntakstilstand Over 375.000 mennesker var mandag kveld evakuert fra byens lavtliggende områder, all offentlig transport var innstilt og børsene på Wall Street holdt stengt.

Nesten 12.000 flyginger til den amerikanske østkysten er innstilt i påvente av uværet, og for byens mange hoteller har orkanen alt fått følger ved at tusenvis av besøkende fra hele verden har avbestilt.

Også i åtte andre delstater var det innført unntakstilstand, og president Barack Obama oppfordret mandag folk til å lytte til advarslene og etterkomme rådene fra myndighetene.

- Lytt til rådene - Jeg tror alle tar dette alvorlig. Vi har klargjort alle ressurser som trengs, men akkurat nå er det viktig at folk følger rådene, sa Obama.

Presidenten har avbrutt valgkampen for å lede landet gjennom det som fryktes å bli en av den verste naturkatastrofene på mange år.

(NTB)