Sang bort bjørnen

Da den store hunnbjørnen reiste seg foran Brit Nordbakk (42), visste dama fra Lierne råd. Hun stirret binna rett i øynene og sang. Slik slapp hun unna den skremmende hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var søndag i forrige uka at Brit Nybakk var på rypejakt sammen med ektemannen og familien. De var i ferd med å gå opp på fjellet i Lierne i Nord-Trøndelag da hun plutselig skvatt til. Rett foran Berit, i et lite kratt, stod det ei stor binne og stirret på henne.

- Den var så nærme at jeg kunne ta på den, sier Brit Nybakk til Dagbladet.

Ikke skutt

Det hele skjedde så fort at hun ikke rakk å bli redd. Selv om hun hadde hagla i hånda, valgte hun en annen teknikk for å komme seg unna med livet i behold. Berit visste at det lønner seg å synge og trekke seg rolig tilbake.

- Med én gang begynte jeg å nynne høyt. Deretter snudde jeg meg med en rolig bevegelse og nynnet høyere. Bjørnen var helt rolig. Den gjorde ikke tegn til at den ville foreta seg noe som helst. Hadde jeg begynt å springe derimot, hadde nok jaktinstinktet våknet i binna, sier Brit.

Hun var aldri inne på tanken å bruke hagla, selv om hun bar den med seg.

- Våpenet var ikke ladd, og jeg tenkte aldri i de baner. Det eneste jeg tenkte på var å holde meg rolig, sier Nybakk.

Riktig atferd

Etter at hun hadde sunget en liten stund og kommet et stykke unna, snudde hun seg.

- Den tuslet like bak meg som en annen hund. Jeg begynte å synge enda litt høyere og gikk enda litt raskere. Da fikk også min svoger se bjørnen og en bjørnunge som tuslet like bak, sier hun.

Bjørneeksperter roser Brit Nybakk for hennes rolige opptreden.

- Hun gjorde alt riktig. Hun gikk rolig unna og ga samtidig lyd fra seg. Det er bedre å synge enn å begynne å hoie og skrike. Jeg går ut fra at det ikke var «Bjørnen sover» hun sang, sier førsteamanuensis og bjørneekspert Ole Jakob Sørensen ved Høgskolen i Trøndelag til Trønder-Avisa.

Han understreker alvoret:

- I verste fall kunne dette ha fått et helt annet utfall.

BJØRNETEMMER: Da Brit Nybakk plutselig gikk på ei binne i skogen ved Sørli i Lierne, begynte hun å synge. Om det var sangen som temte bjørnen skal være usagt, men ifølge Brit oppførte binna seg som en snill hund.