Sang, dikt og tårer for Benjamin

Flere tusen norske skoleelever, som aldri hadde truffet Benjamin Hermansen, viste ham respekt og minnet sin medelev med sermonier rundt om i landet i dag. Ved Ila skole i Oslo var sang, dikt og appell fra rektor rammen om en skolegård fylt med 500 elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Se video fra minnestunden ved Ila skole i Oslo

Selv om de aller minste kanskje ikke helt skjønte hva som skjedde, så forsto de litt eldre elevene godt hva budskapet fra rektor Eva Baumann var. Alle må starte med seg selv, skal man komme rasismen i samfunnet til livs.

Viste sin respekt

På slaget 12.00, samtidig som Holmlia kirke var fylt til randen av sørgende, sto 500 elever samlet i kulda i skolegården på Ila skole i Oslo sentrum. Først ble Beatles' kjente låt Yesterday spilt. Deretter leste rektor en appell som ble etterfulgt av dikt. Den verdige minnstunden ble avsluttet med allsang, hvor elevene sang Til ungdommen av Nordahl Grieg.

Flagget vaiet på halv stang, i respekt for Benjamin. Elever holdt rundt hverandre, og noen felte en tåre.

Appelerte til hver enkelt

Flere av elevene ved Ila vet hvem Benjamin var. De kjente ham, og det gjør at elevene ved skolen kjenner sorgen.

Skolen består av elever fra mange nasjoner, og som alle andre skoler har lærere og elever opplevd utslag av rasisme i forskjellige former. Dette var viktig for rektor Eva Baumann i hennes sterke appell.

- Nå er tiden for å forstå noe. Nå er tiden for å forandre noe, sa en elev til rektoren i dagene etter drapet.

Og rektoren tenkte over uttalelsen, og spurte seg selv og elevene.

- Hva er det vi må forstå? Hva er det vi må forandre? Svaret er enkelt, og vanskelig på en gang.

- Vi må forstå at volden kan stanses. Men da må den stanses både der ute når det skjer noe, og her, hos oss selv før det starter. Det er det vi må forstå.

- Vi må prøve å forandre byen. Og Ila er en del av byen. Å forandre folk i en hel by, kan være vanskelig. Å forandre oss selv her på Ila skole, kan være lett. Det må vi forandre.

Begge deler kan vi klare, når vi bare er mange nok som vil, sa Baumann til skolen sin.

Har påvirket elevene

Etter sermonien ble Dagbladet med klasse 10 B inn i klasserommet og snakket med elever som er like gamle som Benjamin. Det er tydelig at drapet har engasjert, og de fleste hadde meninger om hva som må gjøres, om det er riktig av samfunnet å reagere på den måten det har gjort, og om hva hver enkelt kan bidra med for å komme hverdagsrasismen til livs.

Flere har ansvaret for at det som skjedde kunne skje, mente elevene. Politiet og rettsapparatet burde reagert før mot de som drepte Benjamin. Media må slutte å ha så ensidig fokusering på innvandrere som gjengmedlemmer og kriminelle. Hver enkelt må endre holdninger, spesielt de eldre i samfunnet. Det er ofte de som kommer med direkte rasistiske ytringer, sa flere av elevene.

Flere av elevene Dagbladet.no snakket med tror det vil være mindre rasisme i framtidens Norge, ettersom den oppvoksende generasjonen er mer flerkulturell fra ung alder, enn det dagens voksne er. Likevel sier elevene at de opplever rasisme i dag, og at de utøver det.

Flere hadde tatt seg selv i nakken etter drapet, og kuttet ut, ettersom humør over tid også kan oppleves rasistisk for dem det rammer.

HEDRET BENJAMIN:</B> Elevene ved Ila skole hedret Benjamin Hermansen med ett minutts stillhet i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer