Sang feil nasjonalsang på riksdekkende TV

Kjempetabbe av Belgias kommende statsminister Yves Leterme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ikke visste han hvorfor Belgia feirer nasjonaldag den 21. juli. Og ikke kunne han Belgias nasjonalsang. Men Yves Leterme er høyst sannsynlig Belgias kommende statsminister.

På lørdag samlet Belgias politikere seg for å feire nasjonaldagen. Da den statlige TV-kanalen RTBF spurte Leterme om han kunne synge den belgiske nasjonalsangen, startet han å synge den franske, skriver avisa International Herald Tribune.

På selveste nasjonaldagen sang Leterme ordene «Allons enfants de la patrie», som er starten på den franske nasjonalsangen «La Marseillaise».

Kjempetabben ble raskt lagt ut på nettstedet YouTube, og har naturlig nok skapt reaksjoner i Belgia.

Ikke nok med det

Men tabben slutter ikke der. Litt senere ble Leterme stilt spørsmålet om han visste hvorfor Belgia feirer nasjonaldag akkurat 21. juli.

Det viste seg fort at politikeren ikke visste det, skriver avisa Daily Telegraph.

Leterme svarte at man feiret grunnlovsproklamasjonen. Det riktige svaret er imidlertid at belgierne feirer at Kong Leopold I avga sin ed i 1831.

FÅ KAN NASJONALSANGEN: Den kommende statsministeren er ikke alene om ikke å kunne den belgiske nasjonalsangen. Og bare én av fem vet hvorfor Belgia feirer nasjonaldag den 21. juli. Foto: SEBASTIEN PIRLET/REUTERS/SCANPIX
FÅ KAN NASJONALSANGEN: Den kommende statsministeren er ikke alene om ikke å kunne den belgiske nasjonalsangen. Og bare én av fem vet hvorfor Belgia feirer nasjonaldag den 21. juli. Foto: SEBASTIEN PIRLET/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Avisa «Le Soir» hadde mandag et hovedoppslag som minnet Leterme på den riktige åpningen av den belgiske nasjonalsangen «La Brabançonne».

Koalisjonsregjering

De to tabbene har irritert sterkt, ikke minst fordi Leterme tidligere har fornærmet landets flamsktalende befolkning ved å si at de enten er for dumme eller uvillige til å lære seg fransk.

Yves Leterme er leder av det flamske kristendemokratiske partiet. Han forsøker å danne en koalisjonsregjering etter at kong Albert ba han om å danne regjering.

Leterme har sagt at han vil øke selvstendigheten til delstaten Flandern. Her bor 60 prosent av landets innbyggere, og de fleste her snakker nederlandsk.

Belgia har tre offisielle språk; nederlansk, fransk og tysk. Mer enn halvparten av landet snakker nederlandsk, mens fransk er det neststørste språket. Bare en liten minoritet snakker tysk.

- Hvem bryr seg?

Ifølge BBC vet bare én av fem belgiere hvorfor Belgia feirer nasjonaldag den 21. juli, og de færreste kan nasjonalsangen.

Enkelte belgiske kommentatorer har sagt at Letermes tabber er et sunt tegn på at Belgia er et land uten nasjonalisme.

- Jeg kan forstå at enkelte synes dette er tåpelig. Men vi må huske at Belgia var en kunstig konstruksjon. Vi har blitt invadert opp gjennom historien og vi har blitt dannet av andre. Kanskje er det positivt at nasjonalisme ikke eksisterer i Belgia. Vi kan ikke synge nasjonalsangen. Hvem bryr seg? sier Bernard Bulcke, kommentator i den ledende flamske avisa «De Standaard».