Sang fra dødsleiet

Erik Bye spilte inn sangen som avslutter filmen «Giganten» fra sykehussenga _ uten kamera, rett før han døde. Allerede torsdag drysset de første festivalprisene over filmen om Erik Bye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Litt av en dag for folkene bak «Giganten», som snart sendes ut på kino: Torsdag formiddag presenterte de «Giganten» for media. I går kveld høstet filmen følgende tre priser i forbindelse med Den norske filmfestivalen:

«Gledessprederen» fra Norske kinosjefers forbund, «Den Økumeniske Andreasprisen» og «Publikumsprisen».

Ville få til «Drøm»

Den ene regissøren, Arne B. Rostad, fortalte i går om hvordan Erik Bye ringte og spurte om de ville komme og spille inn sangen han hadde skrevet på de siste månedene, nemlig «Drøm». De tok med seg musiker Hans Fredrik Jacobsen, lydmann Bent Syvertsen og noe enkelt opptaksutstyr til sykehuset. Der ventet den døende Erik Bye.

- Vi ble enige om ikke å filme. Det var ikke tid og sted. Men Erik ville ha sangen i boks. Han gjorde to forsøk. Det første forsøket gikk ikke så bra. Men andre gang satt det. Og det er den versjonen publikum hører de siste minuttene av filmen, forklarte Rostad i går.

Hvorfor «Giganten» er kinofilm og ikke tv-program? Dette, ifølge medregissør Hallvar Bræin:

- Folk skal ha en følelse av å møte Erik Bye ansikt til ansikt. Det får man best i mørket i en kinosal.

Klinkekula

GIGANTISK FILM: Dette er gjengen som har skapt kinofilmen om Erik Byes siste måneder og hans betraktninger omkring livet, døden og kjærligheten. Fra venstre Torleif Hauge (produsent), Hallvar Bræin (regissør), Willy Andresen (Byes faste makker), Arne B. Rostad (regissør) og Finn Gjerdrum (produsent). Foto: ERLING HÆGELAND
GIGANTISK FILM: Dette er gjengen som har skapt kinofilmen om Erik Byes siste måneder og hans betraktninger omkring livet, døden og kjærligheten. Fra venstre Torleif Hauge (produsent), Hallvar Bræin (regissør), Willy Andresen (Byes faste makker), Arne B. Rostad (regissør) og Finn Gjerdrum (produsent). Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Filmen om Erik Bye starter med at Bye sjøl leser sitt berømte dikt om vårherres klinkekule.

- Vi forstod at «oi, her ligger filmen». Det er en kraft i dette nære og nakne diktet som gjør det så potent, mente produsent Finn Gjerdrum.

Erik Bye snakker også om forholdet til kona. Og leser sitt eneste kjærlighetsdikt, «I vinterlys».

- For meg handler «Giganten» om de store ordene. Om livet, døden og kjærligheten. Jeg har sett filmen et utall ganger i ulike versjoner. Hver gang har jeg tenkt: «Nå må jeg ringe kona mi og si at jeg elsker henne», fortalte medprodusent Torleif Hauge.

ERIK BYE: Den folkekjære kulturpersonligheten Erik Bye døde i oktober i fjor etter lang tids sykdom, 78 år gammel.