Sang, skjenking og sex

Terje Søviknes sang karaoke, stemningen var høy på den lokale puben, og den 16 år gamle jenta ble påspandert mye alkohol før hun ble med Søviknes inn på hans hotellrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Bergensavisen skal den 16 år gamle jenta ha møtt Søviknes for første gang på det nå så skandalerammede Fpu-landsmøtet ved Langesund 25. januar i fjor.

- Hun så på ham som en helt og et ikon, sier jentas bistandsadvokat, Roar Vegsund.

Det endte altså med at Søviknes hadde sex med jenta. Dette har han selv innrømmet. Ifølge Søviknes var samværet frivillig.

Etter at landsmøtets dagsorden var avsluttet med landsmøtemiddag, dro flere av møtedeltakerne til Tordenskjolds pub og diskotek. Den ligger i Langesund sentrum, et par landlige kilometere fra Skjærgården Hotell - hotellet der landsmøtet ble holdt.

På puben havnet etterhvert jenta ved samme bord som Søviknes.

BA har snakket med flere Fpu-medlemmer som var tilstede på puben. De forteller at stemningen på puben var meget høy. Sangen skal ha ljomet i lokalet, og Søviknes sang karaoke.

16-åringen ble angivelig påspandert mye alkohol. Pubkvelden ble avsluttet, og deretter ble den 16 år gamle jenta med på Terje Søviknes' rom.

- Hva som skjedde der vil jeg ikke gå i detalj om før vi snakker med politiet, sier Roar Vegsund til BA.

- Men det vi fra før har sagt, er at hun ble presset til samleie. Hun føler seg seksuelt utnyttet, sier Vegsund til avisa.

BA skriver at jenta ikke overnattet på nestformannens rom og at hun ble påtruffet av andre festdeltakere ute i korridoren kort etter at hun ble med Søviknes på rommet. Da skal hun ha virket forkommen.

Hun skal ikke ha fortalt noen av de andre partimedlemene om hva som hadde skjedd inne på Søviknes' rom.

- Året 2000 har vært et meget dårlig år for henne, sier Vegsund til BA. I morgen møter han og jenta politiet.

Flokket seg

Jentene flokket seg angivelig rundt Terje Søviknes på landsmøtet i Fremskrittspartiets Ungdom, der han hadde sex med en 16-åring, hevder en festdeltaker. - Jeg synes det ikke er så rart at han endte opp i senga med noen fra landsmøtet.

Jeg så ham både på vorspiel og i boblebadet på hotellet. Der han var, flokket jentene seg raskt rundt ham, sier lokallagsleder i Sandnes og Jæren FpU Camilla Austrått, til Stavanger Aftenblad onsdag, ifølge NTB.

Hun deltok selv på landsmøtet i FpU. Austrått kan ikke se for seg at en så flink og veldig hyggelig fyr som Terje Søviknes, kan ha presset seg på ei jente.

Hun har aldri hørt om at noen er blitt presset til sex i forbindelse med arrangement Frp eller FpU har stått bak.

Austrått synes det var riktig av Søviknes å trekke seg fordi det ville skade partiet om han fortsatte, men også fordi hun mener han gjorde noe dumt. Hun mener eldre politikere har makt over ungdomspolitikere.

- De blir imponert over å snakke med dem som er på TV og de nekter vel ikke så langt som de bør av og til. Unge jenter har det med å gjøre ting i fylla som de angrer dagen etter, sier hun.

Austrått forteller til avisen at FpU hadde planlagt en kampanje for å få flere kvinner med i partiet. Nå tror hun den blir avlyst.

Fylkesleder i Rogaland FpU, Andrè Witfeldt mener Søviknes' opptreden viser alvorlig misbruk av makt og posisjon.

jon.haaland@dagbladet.no