URETTFERDIG: Dansk Folkepartis Ungdom mener at sangene til to av de andre ungdomspartiene uttrykker like mye støtte til presidentkandidat Donald Trump, som deres egen sang. Likevel var det bare den som vekket reaksjoner i danske og internasjonale medier. Foto: Facebook/Dansk Folkeparti Ungdom
URETTFERDIG: Dansk Folkepartis Ungdom mener at sangene til to av de andre ungdomspartiene uttrykker like mye støtte til presidentkandidat Donald Trump, som deres egen sang. Likevel var det bare den som vekket reaksjoner i danske og internasjonale medier. Foto: Facebook/Dansk Folkeparti UngdomVis mer

Sangen til det danske ungdomspartiet vekker internasjonal oppsikt:
- Obama er en talentløs neger

- Misforstått humoristisk referanse, sier partiet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag var alle de danske ungdomspartiene samlet til et arrangement, hvor en av oppgavene som ble utdelt var å skrive en morsom sang om det kommende, amerikanske valget.

På grunn av linjene «There is Obama, and he's negro. And without talent, he is no bro», har sangen til Dansk Folkepartis Ungdom nå høstet internasjonal oppmerksomhet.

Se hele sangteksten nederst i saken.

«Ungdomspartiet til et høyreorientert dansk, politisk parti har bedt om unnskyldning etter en sang som beskriver Obama som «en neger uten talent»», skrev The Independent i går kveld.

Ville ha offentlig beklagelse

Sangteksten ble lagt ut på Facebook av David Trads, journalist, fortfatter og tidligere politiker for Socialdemokratene, etter samlingen lørdag.

I innlegget oppfordret han ledelsen i Dansk Folkeparti til å gå ut med en offentlig beklagelse på grunn av de støtende ordene i teksten.

Ikke lenge etter var både danske Ekstra Bladet og Politiken på ballen.

Ekstra Bladet skrev først at «DF-Ungdom ubetinget støtter Donald Trump», noe som også framgår av sangteksten, blant annet ved linjene «We would vote for Trump, if we were in La. Trump for President - November is the day».

Ikke lenge etter skrev Dansk Folkeparti Ungdom på sin egen Facebook-side at Ekstrabladets framstilling var gal.


- Vi støtter ikke Trump

Premissene for sangteksten skal ha vært å skrive en morsom sang om det amerikanske valget som skulle være på maks fem vers. Den skulle inkludere ordene «election», «donkey», «elephant», «delegate» og «talent» og skrives til «California Dreaming»-melodien.

«DFU valgte derfor å inkludere Trump. Det har også de andre ungdomspartiene gjort, og et par av dem valgte også å støtte Trump, sånn som DFU [...] Vi tar derfor sterk avstand fra Ekstra Bladets utsagn. Landsformannen vår har flere ganger uttalt i mediene at DFU IKKE STØTTER Trump!», forklarer ungdomspartiet.

Timer senere gikk Ekstra Bladet ut med enda en sak der de skrev at DF-Ungdom avviser at de støtter Trump.

Dansk Folkepartis Ungdom så seg også nødt til å beklage bruken av ordet «negro», som de forklarer som en misforstått, humoristisk referanse.


Oversatte «neger» til «nigger»

Verselinja skulle fungere som en referanse til Jeppe Kofods, Socialdemokrat og meldem av Europaparliamentet, oversettelse av en Twitter-melding.

I midten av mai skrev Dansk Folkeparti-politiker Søren Espersen «Obama? Han er jo den første negeren i USAs presidentembete».

Kofod oversatte Twitter-meldingen til engelsk: «DF Chair of Danish Parliament Foreign Policy Committee calls @Barack Obama first nigger President. Scandal!».

Ifølge Danmarks Radio krevde Espersen at Twitter-meldingen med den engelske oversettelsen ble slettet, fordi han selv ikke hadde brukt ordet «nigger» i den opprinnelige meldingen.

Det fant ikke Kofod seg i.

- I min bok er ordet «neger» på dansk et rasistisk og nedlatende uttrykk, uansett hvordan man oversetter det til engelsk. Så kan man alltid diskutere ulike grader av synonymer, men det er ingen tvil om at ordet «neger» i 2016 er rasistisk og nedlatende og bruke om en befolkningsgruppe, sa Kofod til Danmarks Radio.

Dansk Folkepartis Ungdom mener derfor at deres eget ordvalg var misforstått, og de beklaget på det dypeste.


Pågående debatt

Tidligere denne måneden besluttet Statens museum for kunst (SMK) i Danmark å endre titlene til 14 kunstverk.

Alle titlene inneholdt ordene «neger» eller «hottentott», som blir beskrevet som sterkt rasistiske begreper.

Forrige uke tok Trond-Viggo Torgersen ordet «neger» i forsvar.

- For meg er ordet «neger» et stolthetsbegrep. Og derfor blir det å si afroamerikaner istedenfor, en fornedrelse. Hva skal man si om de som er fra Afrika, da? De er jo ikke afroamerikanere.


Slik lød hele Dansk Folkepartis Ungdoms sang:

«All Americans, are going to vote
Trump or Hillary, They have to decide
We would vote for Trump, if we were in LA
Trump for President - November is the day

There is Obama, and he's negro
And without talent, and he is no bro
Make America, great again with Trump
Trump for President - November is the day

No problems here, Trump is just the man
enough delegates? He says yes we Can
Defeat Hillary, she is a donkey
Trump for President- November is the day».