Sanger dømt til døden

PARIS (Dagbladet): Den populære algeriske sangeren Lounhs Matoub (42) ble trolig drept av islamske fundamentalister fordi han ikke ville snakke arabisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De væpnede islamske grupper, GIA, vil håndheve den nye språkloven på sin måte.

Det brøt ut voldsomme demonstrasjoner i Algerie etter Lounhs Matoubs død torsdag. Det hersker ren opprørsstemning i hans region Kabylia, øst i Algerie. I går demonstrerte 10000- 20000 unge i hovedstaden Tizi Ouzou.

De sørgende og frustrerte ungdommene, utstyrt med stein og jernstenger, knuste vinduer og rammet offentlige bygninger, men rev først og fremst ned alle skilt på arabisk. Mange av dem holder myndighetene ansvarlige for Matoubs død.

Tåregass

- Dette minner om opptøyene i 1988. Det reflekterer de unges smerte, opprør og raseri over alle provokasjonene, sier Khalida Messaoudi, en framtredende opposisjonspolitiker.
Antiopprørspoliti ble satt inn. De måtte bruke tåregass og skyte i lufta for å spre demonstrantene. I går kveld var situasjonen noe roligere, men det er varslet generalstreik søndag når Matoub skal begraves.

Språkkrig

5. juli får Algerie en ny språklov som innfører arabisk som offentlig og eneste språk. Matoub bekjempet loven, var en iherdig forkjemper for berbisk språk og kultur, og sang på det religiøse språket tamazight. Hans tilhengere hater arabisk.

I går viste de at Algerie er på vei mot en bitter språkkrig. Den vil også GIA delta i på sin blodige måte. GIA er for det arabiske språket, som er Koranens språk, og vil likvidere dem som ikke vil snakke bare det.

Neppe slutt

Matoub var ikke den første som falt i denne spesielle kampen, og blir neppe den siste.
- Det er ikke slutt. Situasjonen er ennå kritisk, sa en annen kjent sanger, Cheb Khaled, fra sitt eksil i Paris i går.

Flere politiske partier manet til fred i går. Men de sørgende utenfor sykehuset der Matoubs lik ligger, vil ha hevn.