Du leser nå Dagbladet Pluss

Sangfuglen som sprer flåttsmitten

Du merker ikke noe før sykdommen bryter ut - her er flåttprofessorens tre råd.

FARLIG UNDER FJÆRENE: den vakre og sanglystige måltrosten (turdus philomelis) er en av de tre trostefuglene som "forsyner" flåtten med den farligste smitten, blant annet ansiktslammelse og hjernehinnebetennelse. Foto: Jan Rabben, Samfoto/NTB Scanpix.
FARLIG UNDER FJÆRENE: den vakre og sanglystige måltrosten (turdus philomelis) er en av de tre trostefuglene som "forsyner" flåtten med den farligste smitten, blant annet ansiktslammelse og hjernehinnebetennelse. Foto: Jan Rabben, Samfoto/NTB Scanpix.Vis mer

Glem mus og smågnagere som lagrer den vanlige borreliasmitten for det fryktede skogskrypet flått.

Det er sangfuglene som er de virkelig farlige smittebærerne for flåtten.

Fugleborrelia gir langt mer alvorlige plager for folk som blir rammet av den istedenfor den vanlige smågnagerborreliaen.

Nevroborreliose er navnet på sykdommen, som kjennetegnes av infeksjon i nervesystemet.

Og utslagene av slike alvorlige nerveinfeksjoner er langtfra lystig lesing: Ansiktslammelse, hjernehinnebetennelse, hodepine og betennelse i nerverøtter med betydelig smerte.

Flere tunge norske kunnskapsbanker har gjennom flere år samlet og sammenholdt omfattende materiale om flått, smittebærere og menneskeplager fra millimeterskapningen: Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstuttet.