NYE TRUSLER: Myndighetene i Nord-Korea truer nå Sør-Korea med fysiske mottiltak om de er med på å gjennomføre sanksjonene som er vedtatt av FN. Dette er ett av de mange pressebildene, som er offentlig gjort av Korean Central News Agency, myndighetene i nords nyhetsbyrå, og viser deres leder Kim Jong-Un ved et sykehus i Pyongyang. Foto:  AFP PHOTO /  KCNA via KNS / NTB Scanpix
NYE TRUSLER: Myndighetene i Nord-Korea truer nå Sør-Korea med fysiske mottiltak om de er med på å gjennomføre sanksjonene som er vedtatt av FN. Dette er ett av de mange pressebildene, som er offentlig gjort av Korean Central News Agency, myndighetene i nords nyhetsbyrå, og viser deres leder Kim Jong-Un ved et sykehus i Pyongyang. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB ScanpixVis mer

- Sanksjonene er en krigserklæring mot oss

Nord-Korea truer sør med «fysiske mottiltak».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea truer i dag med «fysiske mottiltak» mot sin rival Sør-Korea, etter at FNs sikkerhetsråd vedtok å stramme inn de sanksjonene som allerede er iverksatt mot Nord-Korea.

- Hvis det sørkoreanske nikkedukke-regime er med på de såkalte FN-sanksjonene, vil sterke fysiske mottiltak bli iverksatt, sa «North's Committee for Peaceful Reunification of Fatherland», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Trusselen ble videreformidlet av det statseide Korean Central News Agency dagen etter Nord-Koreas militære truet med å utføre flere atomprøvesprengninger rettet mot USA.

- Krigserklæring - Sanksjonene er en krigserklæring mot oss, sa kommiteen, som på vegne av de nordkoreanske myndighetene har ansvar for dialog med sør.

- Så lenge det sørkoreanske nikkedukkenes forræder-regime fortsetter med sin anti-Nord-Korea politikk, så vil vi aldri forhandle med dem, sier de videre.

Innstrammingen av sanksjoner fra FN, og den økte spenningen mellom nord og sør er et resultat av Nord-Koreas prøveoppskytning av en langdistanserakett i midten av desember.

Myndighetene i Pyongyang sa da at de kun skulle sette en satelitt i bane.

Prøvesprengninger Pyongyang reagerte med sinne etter at FN i går vedtok å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea, og sa at de ville fortsette sitt atomprogram.

Om rundt en måned får Sør-Korea en ny president, Park Geun-Hye. Hun har lovet å jobbe for forhandlinger med Nord-Korea, etter fem år med nesten ingen kontakt, under president Lee Myung-Bak.

Men om Nord-Korea velger å gjennomføre atomprøvesprengningen, som de varslet i går, vil det gi lite rom for forhandlinger med nord.

I går sa Jay Carney, talsmann for Det hvite hus, at uttalelsen fra Nord-Korea var unødvendig provoserende, og la til at en atomprøvesprengning vil være et betydelig brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner.