Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sanksjoner mot Tyrkia

Ved midnatt mandag ble det bekreftet at USA har innført sanksjoner mot Tyrkia som følge av deres offensiv mot mål i Nord-Syria.

SANKSJONER: USA innfører sanksjoner mot Tyrkia. Det bekrefter visepresident Mike Pence. Video: CNN Vis mer

Ved midnatt mandag bekreftet visepresident Mike Pence at USA har innført kraftige sanksjoner mot Tyrkia.

Presidentordren Trump signerte omfatter sanksjoner mot tyrkiske tjenestemenn, at tollen på tyrkisk stål øker med 50 prosent og umiddelbar stans i forhandlinger om handelsavtale med Tyrkia.

Samtidig opplyste Pence at Trump i en telefonsamtale har bedt Tyrkias president Recep Tayiip Erdogan om å stanse militæroperasjonen i Syria.

- President Trump presset ham virkelig hardt i en telefonsamtale i dag, sier Pence om Trumps telefonsamtale med Erdogan.

Trump varslet

Trump varslet selv om sanksjonene tidligere på kvelden.

- Jeg er fullt forberedt på å ødelegge Tyrkias økonomi om tyrkiske ledere fortsetter ned denne farlige og destruktive veien, skriver Trump i uttalelsen.

Han varslet at sanksjonene skal rettes mot nåværende og tidligere medlemmer av den tyrkiske regjeringen, og «mot enhver person som bidrar til Tyrkias destabiliserende handlinger i det nordøstlige Syria».

Flere konsekvenser

Trump advarte også om at sanksjonene fører til stans i forhandlinger om en handelsavtale.

- Denne ordren vil gjøre det mulig for USA å innføre ytterligere, kraftige sanksjoner mot dem som kan være involvert i alvorlige brudd på menneskerettighetene, hindre våpenhvile, forhindre folk fra å reise hjem igjen, tvangssende flyktninger hjem eller true fred, sikkerhet eller stabilitet i Syria, heter det i uttalelsen.

Trekker ut soldater

For omkring en uke siden trakk Trump 50 soldater ut fra områder i Nord-Syria. Dermed ble USAs allierte, den kurdiske YPG-militsen, etterlatt i området. Mange ser på dette som et grønt lys for Tyrkia til å angripe dem.

Trump har nektet for at han tillot Tyrkia å gå til angrep.

Siden Tyrkias militæroperasjon startet har flere IS-fanger rømt fra kurdiskdrevne fengsler. I tillegg skal flere hundre kvinner og barn med familieforhold til IS-krigere ha rømt fra flyktningleirer.

Søndag kunngjorde Trump at han trekker ytterligere 1000 amerikanske soldater fra Syria.

Verdensledere, kongressmedlemmer og eksperter har advart mot dette. Både demokratiske og republikanske kongressmedlemmer har lagt press på Trump for å få på plass sanksjoner mot Tyrkia.

Mandag kveld advarte Trump at Tyrkias offensiv setter sivile i fare, samt truer fred, sikkerhet og stabilitet i regionen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media