- Sånn det begynner

Ekspert spår at Kinas militærøvelse og sanksjoner vil pågå i måneder. I verste fall eskalerer det til en åpen, militær konflikt.

MISSILER: Torsdag 4. august ble kinesiske missiler skutt ut i Taiwan-stredet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Vis mer
Publisert

Kina har lansert den største militærøvelsen noensinne som respons på kongressleder Nancy Pelosis besøk til Taiwan.

Kina har nå prøveskutt langtrekkende raketter i farvannene rundt øya.

Kinesisk UD omtaler militærøvelsene som «nødvendige og legitime» på en pressekonferanse torsdag.

- Ikke si vi ikke har advart på forhånd, sier Hua Chunying, talsperson for kinesisk UD.

Styrker beredskapen

Den taiwanske forsvarsministeren uttaler torsdag at de vil styrke beredskapen og militæret vil reagere «hensiktsmessig på den fiendtlige situasjonen».

Men hva kan vi vente at skjer videre nå?

Ilaria Carrozza, seniorforsker og Kina-ekspert ved Institutt for fredsforskning Prio, syns ikke det er overraskende at Kina har reagert slik de har gjort.

SENIORFORSKER: Ilaria Carrozza, Institutt for fredsforskning Prio.
SENIORFORSKER: Ilaria Carrozza, Institutt for fredsforskning Prio. Vis mer

- For Kina er dette symbolsk. Pelosis besøk var symbolsk i et amerikansk perspektiv, fordi hun har alltid vært kritisk til menneskerettighetssituasjonen i Kina. Hun var ikke veldig godt likt i Kina fra før av, og reaksjonen er gjort på en måte som er tilsvarende symbolsk.

Kina skal nå, ifølge Sky News, ha skutt opp 11 missiler. I tillegg skal det være observert kinesiske droner i taiwansk luftrom.

Forbereder krig

Taiwans militære sier de «forbereder seg på krig», men de søker det ikke.

Allerede tirsdag satte Kina i verk de første økonomiske sanksjonene, med importforbud av taiwansk kjeks- og bakverkprodukter. Dette er siden fulgt opp med importforbud av taiwansk fiskeprodukter og frukt, og eksportforbud av natursand.

Dmitri Alperovitch, som er ekspert på geopolitikk og nasjonal sikkerhet, skriver på Twitter:

«Dette er sånn det begynner.»

Han mener øvelsene indikerer at Beijing forbereder en mulig invasjon av Taiwan.

«Først ble det annonsert en handelsblokade og militærøvelser i fire dager, i seks ulike soner. Nå er det fem dager og sju soner. Hvis Kina slipper unna med dette, vil det vare i uker neste gang. Så måneder, eller til de mottar innrømmelser eller invaderer», skriver han.

KONSEKVENS: Kinas forsvarsdepartement har iverksatt målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis Taiwan-besøk. Video Twitter / Kameraone Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Varer i måneder

Ilaria Carrozza ved Prio støtter den dystre spådommen:

- Effektene av Nancy Pelosis besøk kan vi forvente vil fortsette ennå noen uker, om ikke måneder.

Selv om Nancy Pelosi forlot Taiwan onsdag, tror fredsforskeren de kinesiske reaksjonene og militærøvelsene vil fortsette en stund ennå.

- Er det skremmende situasjon?

- For å være ærlig synes jeg det, ja. Skyte missiler, droneinvasjon og økonomiske sanksjoner, jeg håper det kommer til å stoppe der. Men det er en risiko for at det eskalerer.

Det er to årsaker til en slik mulig eskalering, mener Carrozza: En drone kan sendes feil, inn i nasjonalt luftrom, og ingen av dem vet hvor langt motparten er villig til å gå. Da er det stor risiko for militær konfrontasjon, mener Carrozza.

- Trenger støtte

Til høsten er det møte i partikongressen, hvor president Xi Jinping er forventet å bli gjenvalgt til en tredje periode som president.

- Han trenger innenriks støtte, det vil gi han økt støtte om han framstår sterk i møtet med USA og Taiwan.

Men høstens valg gjør også, forhåpentlig, at han ikke ønsker en full krig.

Det er særlig det faktum at Pelosis fly var et amerikansk militærfly, som har provosert kineserne. Da Pelosi ankom Taipei tirsdag, landet et amerikansk militærfly på det de anser som kinesisk jord. Det mener kinesiske myndigheter truer deres suverenitet.

Seniorforsker Carrozza tror ikke det ville gjort noen forskjell om hun ikke hadde benyttet et militært fly.

- Hadde hun flydd med et ikke-militært fly, ville reaksjonen vært den samme. Det er besøket fra en så høyt ranket offentlig person, mer enn flyet, sier hun.

Pelosi er, som leder av Kongressen, nummer tre i USA, etter presidenten og visepresidenten.

- Kan forsvare seg

- Taiwans militære har blitt bygget opp de siste åra, hovedsakelig med støtte fra USA, men det er fortsatt ikke i nærheten av Kinas militære kraft. Likevel vil Taiwan være vanskelig å ta, sier Carrozza.

Taiwan er omgitt av hav og høye fjell. Denne geografien vil, sammen med en stor styrke missiler, gjøre det vanskelig å ta over øya.

Forsker Carrozza tror ikke taiwan kommer til å svare militært på Kinas øvelser.

- Taiwan kan ikke være sikre på at USA og deres allierte vil støtte dem militært. Derfor tror jeg ikke de vil risikere en konfrontasjon med Kina. Taiwans militære er ikke kraftig nok til å stå imot Kina, sier hun.

- Det er en sjanse for at Taiwan vil holde sitt militære beredt, men de vil sitte stille, legger hun til.

I en uttalelse til russiske TASS onsdag sier den den russiske toppolitikeren Vladimir Dzhabarov at han ser ingen grunn til å nekte å hjelpe Kina i en eventuell krig med Taiwan.

Utspillet overrasker ikke seniorforsker Carrozza ved Prio.

- Putin har for tida ikke menn å avse til å hjelpe Kina, fordi alle hans menn er opptatt i Ukraina. Jeg tror heller ikke at russisk bistand har så mye å si for Kina, men han måtte sende en støtteerklæring, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer