BLE FEIRET: Maja Stepanovna Nesterova, til venstre, og Valentina Semjonovna Areianova, feirer at de overlevde verdens verste blokade, da en million mennesker døde av sult i daværende Leningrad. Foto: Sergej Gratsjov
BLE FEIRET: Maja Stepanovna Nesterova, til venstre, og Valentina Semjonovna Areianova, feirer at de overlevde verdens verste blokade, da en million mennesker døde av sult i daværende Leningrad. Foto: Sergej GratsjovVis mer

9. mai

Sånn feirer Russland sine gamle krigshelter

De overlevende fra blokaden av Leningrad feirer livet. For 76 år siden - under den verste krigsvinteren - døde en million mennesker av sult i byen.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Vi som overlevde blokaden fikk et overlevelses-gen, et overlevelses-gen som dagens unge ikke har. Vi ble en generasjon av sterke mennesker.

En fortrolighet

Maja Stepanovna Nesterova trekker meg litt til side, som liksom for å fortelle en liten hemmelighet, i hvert fall en fortrolighet. Det er kanskje ikke stuerent å si det, men hun, Maja Stepanovna, som etter krigen ble professor i byggfag, mener bestemt at hun har et overlevelses-gen. Litt kokett er hun uansett fortsatt, 86 år gammel. Men framfor alt så har hun overlevd.

- Hurra, hurra, runger det over St. Petersburgs hovedgate Nevskij Prospekt, idet de gjenlevende krigsveteranene og overleverne fra blokaden kommer kjørende i militære kjøretøyer fra krigens dager. Maja Stepanovna og venninna Valentina Semjonovna Areianova vinker rørt tilbake. Det er deres dag, for de overlevde et helvete som det egentlig ikke finnes ord for.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn