TETT PÅ: Det nye prosjektet tar nærbilder av sola. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Foto: NASA / ESA Vis mer

Sånn har du aldri sett sola

Aldri før har noen tatt bilder så tett på sola. De kan avsløre svaret på en over 60 år gammel gåte.

Publisert

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og amerikanske NASA har offentliggjort nye bilder av sola.

Bildene er tatt som en del av et samarbeidsprosjekt de kaller Solar Orbiter, som er en romsonde som har ligget i bane rundt sola i fem måneder, og tatt de tetteste bildene som noensinne er tatt av sola.

- Det som er spesielt med denne sonden er at den har tatt bilder nærmere sola noen andre sonder, målet er at den skal enda nærmere, og helt inn til litt over 40 millioner kilometers avstand, sier fagsjef i Norsk romforskning Pål Brekke til Dagbladet.

TETT PÅ: Det nye prosjektet tar nærbilder av sola. Foto: NASA / ESA
TETT PÅ: Det nye prosjektet tar nærbilder av sola. Foto: NASA / ESA Vis mer

Bildene nå er tatt første gang romsonden «sneiet innom» sola for et par uker siden, forklarer Brekke.

«Leirbål»

Bildene viser blant annet et landskap med massevis av små «leirbål» på solas overflate, skriver Reuters.

Leirbålene er små eksplosjoner, som kan bidra til å forklare hvorfor den ytterste atmosfæren på sola er 300 ganger varmere enn overflaten. Det er en gåte forskerne har lurt på i over 60 år, ifølge Brekke.

- Disse bildene kan bidra til å løse den gåten, sier han til Dagbladet.

SVÆR: Sirkelen nede i venstre hjørne illustrerer størrelsesforskjellen mellom jorda og sola. Pila peker på et såkalt «leirbål». Foto: NASA / ESA
SVÆR: Sirkelen nede i venstre hjørne illustrerer størrelsesforskjellen mellom jorda og sola. Pila peker på et såkalt «leirbål». Foto: NASA / ESA Vis mer

- Det virker jo mot fysikken at gasslaget ytterst er varmere enn overflaten, sier Brekke.

Han forklarer at sola har en veldig varm kjerne, relativt kjølig overflate og et veldig varmt atmosfærisk lag.

- Det er som hvis du sitter du på hytta ved peisen, så er det varmt ved peisen, så blir det kaldere gjennom rommet, før det plutselig er varmt igjen ved veggen, sier han.

Han sier at det finnes flere teorier på hvordan kjernen kan varme opp atmosfæren uten å varme området mellom, og han mener at en av teoriene er at årsaken er nettopp disse små eksplosjonene.

- Det er ikke mulig

Romsonden har ligget rett innenfor Merkur, som er solsystemets innerste planet.

For første gang har man også tatt bilder av solas poler.

- Da jeg så de første bildene tenkte jeg «det er ikke mulig, de kan ikke være så gode», sier forsker David Berghmans ved Royal Observatory of Belgium på en pressekonferanse torsdag. Han har ansvaret for å analysere de ultrafiolette bildene fra Solar Orbiter.

Brekke i Norsk romforskning sier at både norske forskere og norsk næringsliv har vært tungt inne i prosjektet. Blant annet er det han beskriver som «noen av verdens beste» norske forskere involvert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer