Sånn ja, Guro

KYOTO(Dagbladet): Norges forhandlingsleder under klimaforhandlingene i Kyoto i Japan er fornøyd med sin lærevillige elev. Den ferske miljøvernministeren, Guro Fjellanger, har forsynt seg grådig av Dovlands forelesninger, og snakker nå like uanstrengt om Norges spesielle behov som forgjengeren Thorbjørn Berntsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dovland sjøl skryter titt og ofte av sin statsråd, og embetsverket rundt henne her i Kyoto gjør det samme.

- Hun er flink, ikke sant, sier de.
Da Fjellanger holdt sin pressekonferanse for norske journalister i går kveld, var embetsverket tilstede. De nikket og snakket lav seg i mellom og var såre fornøyd med at en tidligere miljøaktivist nå snakket som en ansvarlig politiker, som hadde lært at miljøvern er mer enn ideer og moral: Miljøvern er også økonomi. Om ikke Kyoto har hatt noen annen misjon, så har den lært mange at det koster å ta vare på naturen.

- Jeg er enormt imponert over at Guro Fjellanger og Norge har greid å få gehør for sine spesielle behov, og at Norge nå helt klart kommer til å få en god økonomisk avtale sammenliknet med de aller fleste andre land. Det er åpenbart at forhandlingslederen selv, Harald Dovland, må ha gode kontakter. Det er forbausende at lille Norge har greid å få gjennomslag for å øke utslippene, sier lederen i Natur og Ungdom, Silje Schei Tveitdal til Dagbladet.

Gasskraft

Sjøl om miljøbevegelsen er rystet over Guro Fjellangers forvandling fra miljøaktivist til kynisk, internasjonal forhandler, er de fornøyd over at det ser dårlig ut for de planlagte gasskraftverkene.

- Selv med en økning på 5 prosent har vi en jobb å gjøre. Da er det dumt å øke utslippene med 6 prosent ved å bygge gasskraftverk, bekrefter statsråden.
I løpet av dagen i dag vil det vise seg hva det hele ender med. Den endelige klima-avtalen kan avvike sterkt fra avtaleutkastet som ble lagt fram i går. EU, USA og Japan kranglet i natt bak lukkede dører. Striden mellom USA og EU dreier og først og fremst om muligheten for internasjonal handel med utslippskvoter. USA vil kunne kjøpe minst 50 prosent av utslippsreduksjonene ute, mens EU krever at to tredeler av reduksjonene må tas på hjemmeplan.

Et sjokk

I morgentimene i dag, japansk tid, lå det fortsatt an til at Norge kommer svært godt ut av klimaforhandlingene. Forslaget klimaforhandlingenes formann, argentineren Raul Estrada, la fram i går, kom som et sjokk på miljøbevegelsen. Estrada foreslår at industrilandene samlet skal redusere utslippene av de tre viktigste klimagassene med 5 prosent fra 1990 til perioden 2006-201

- Estrada spurte oss hva vi mente om en økning på 5 prosent. Jeg svarte at det var et utgangspunkt vi kan godta, fortalte Guro Fjellanger på en pressekonferanse i går.