Frp-leder Sylvi Listhaug

- Sånn kan vi ikke ha det

Frp-leder Sylvi Listhaug er langt fra ferdig med pendlerboligskandalen på Stortinget. Nå må Stortingets direktør svare for seg.

GRAVER DYPERE: - Lite tillitvekkende, sier Frp-leder Sylvi Listhaug om stortingdsirektørens svar i pendlerbolgsaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRAVER DYPERE: - Lite tillitvekkende, sier Frp-leder Sylvi Listhaug om stortingdsirektørens svar i pendlerbolgsaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi skal til bunns i rollen til Stortingets administrasjon i pendlerbolig-saken, lover Frp-lederen.

Tirsdag denne uka beklaget Eva Kristin Hansen (Ap) at hun hadde misforstått reglene for å få dekket pendlerbolig. Torsdag kveld trakk hun seg som stortingspresident etter at politiet hadde innledet etterforskning av pendlerboligsakene.

Det er spesielt én detalj Sylvi Listhaug har tenkt å ettergå ekstra nøye fra disse dagene.

DELER: Eva Kristin Hansen forteller om detaljer fra privatlivet sitt og forteller om da hun var syk. Video: Dagbladet TV Vis mer

Da saken om Hansens pendlerbolig sprakk i Adresseavisen tirsdag kveld, uttalte Stortingets direktør Marianne Andreassen til Dagbladets finansnettsted Børsen at de ikke ville gjøre mer med den konkrete saken «fordi det var flere saker av liknende karakter».

- Helt uforståelig

- Jeg må si rett ut at de ikke har håndtert dette på en måte som er god nok. Når de først sier at saken ikke skal få etterspill, også er saken gått til politietterforskning få dager seinere, så er det veldig lite tillitvekkende. Sånn kan vi ikke ha det, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Stortingsdirektør Marianne Andreassen hilser alle spørsmål velkommen og lover å svare. Les hele svaret lenger ned i saken.

- Hva tenker du om Marianne Andreassens begrunnelse for ikke å ettergå Hansens sak?

- Det er helt uforståelig. At flere gjør feil, er jo ikke noen formildende omstendighet. Tvert om.

De konkrete spørsmålene Frp vil stille stortingsdirektøren er lørdag ikke ferdig formulert, men Listhaug gjør det klart at det er flere forhold som partiet ønsker å bore i.

Viser til Nav-saker

- For det første har vi den nevnte begrunnelsen fra Marianne Andreassen om at Hansens sak ikke skulle få konsekvenser fordi det var flere liknende forhold. Altså, når du ser hvordan folk blir straffet etter å ha misforstått reglene i Nav-systemet, så er det en veldig lite tillitvekkende uttalelse, anfører Listhaug.

ALVORLIG SAK: Politisk kommentator Martine Aurdal om situasjonen rundt at Eva Kristin Hansen har gått av som stortingspresident. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Frank Karlsen. Vis mer

Dernest trekker Frp-lederen fram en detalj fra Eva Kristin Hansens skriftlige redegjørelse torsdag kveld.

- Her kommer det klart fram at hun mandag kveld først fikk beskjed om at hun hadde holdt seg innenfor regelverket. Tre timer seinere får hun kontramelding, og da med henvisning til en tolkningsendring fra 2009. Altså for tolv år siden! Hvordan en så gammel endring først blir presisert i løpet av tre kveldstimer, er også noe vi må finne ut av, sier Listhaug til Dagbladet.

Spørsmål om ukultur

Frp-lederen understreker at hun ikke har trukket noen konklusjoner når det kommer til spørsmålet om hun har tillit til Marianne Andreassen som den øverste administrative lederen av Stortinget.

- Nå må hun få anledning til å svare på våre spørsmål. Så får vi ta den vurderingen om tillit. Det som er helt avgjørende, er at vi har en administrasjon som inngir tillit - både i det politiske systemet og i befolkningen - når det nå skal ryddes opp i disse sakene, sier Listhaug.

- Nå har jo Eva Kristin Hansen gått av som stortingspresident og politiet har åpnet etterforskning. Hvorfor i tillegg kjøre et eget Frp-løp?

- Jeg tror mange i befolkningen spør seg om det er en ukultur i vårt system. Derfor er det ekstremt viktig å komme til bunns i dette. Både for å avdekke om det finnes flere saker. Og for å komme til bunns i administrasjonens håndtering.

- Og helt konkret betyr dette?

- Stortingsrepresentanter må gjøre opp for seg. Det må være likhet for loven. De aller fleste har fulgt reglene til punkt og prikke. Men de som ikke har gjort det, må vi avdekke, og de skal ta sin straff på lik linje med alle andre i samfunnet, sier Listhaug.

- Helt riktig

Stortingets direktør Marianne Andreassen lover full åpenhet.

- I denne situasjonen finner jeg det helt riktig at man ønsker å stille spørsmål til administrasjonen. Selvfølgelig skal jeg svar, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Jeg har også merket meg at Riksrevisjonen har varslet at de vil foreta en revisjon av pendlerboligordningen på Stortinget, og praktiseringen av den. Jeg håper den gjennomgangen også vil inkludere administrasjonens rolle i dette, sier Andreassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer