DØD: En kvinne ligger død etter det ukrainske myndigheter sier var en rakett fra en pro-russisk posisjon i byen Kramatorsk i Øst-Ukraina i går. Åtte ble drept og 63 skadet i angrepet. Ukraina sier det nå er 10 000 russiske soldater som slåss i Øst-Ukraina. EPA/VLADIMIR VLADIMIROV Scanpix
DØD: En kvinne ligger død etter det ukrainske myndigheter sier var en rakett fra en pro-russisk posisjon i byen Kramatorsk i Øst-Ukraina i går. Åtte ble drept og 63 skadet i angrepet. Ukraina sier det nå er 10 000 russiske soldater som slåss i Øst-Ukraina. EPA/VLADIMIR VLADIMIROV ScanpixVis mer

Sånn presses Russlands rekrutter til å slåss som «frivillige» i Ukraina

18-åringer trues med å bli en paria i samfunnet av sine offiserer hvis de ikke verver seg som kontrakt-soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det sier lederen for organisasjonen Soldatmødrene i St. Petersburg til Dagbladet. Ella Poliakova sier organisasjonen har fått en rekke henvendelser fra livredde foreldre som forteller om det presset deres sønner i førstegangs-tjeneste utsetter for. Mange tvinges til å skrive under en kontrakt som gjør det mulig å sende dem til krigen i Øst-Ukraina.

10 000 russiske soldater Ukrainske myndigheter sier det nå er 10 000 russiske soldater i de opprørskontrollerte områdene i de øst-ukrainske fylkene Donetsk og Lugansk. Russiske myndigheter sier at det ikke er noen russiske soldater der, men vedgår at det er russiske frivillige som slåss i Ukraina.

De russiske soldat-mødrene har i snart 25 år rapportert om overgrep mot soldater i det russiske forsvaret. Med krigen i Ukraina har denne menneskerettighetsorganisasjonen fått enda en eksistensberettigelse, nå for å dokumentere at det er russiske soldater som slåss i Øst-Ukraina.

- Vi har en rekke henvendelser fra livredde foreldre som forteller at deres sønner presses til å skrive under en kontrakt som gjør at de verver seg i tre år, og dermed kan sendes til Ukraina, sier Soldatmødrenes leder i St. Petersburg, Ella Poliakova til Dagbladet. Hun sier at det foregår på følgende måte.

- Rekruttene blir truet av offiserer med at hvis de ikke skriver under på kontrakten så vil de bli betraktet som sosiale utskudd resten av livet. De blir fortalt at de vil ha problemer med å få jobb og utdannelse etter førstegangstjenesten, og at de i krigstid kan bli skutt, sier Poliakova. Det var St. Petersburg-avdelingen av Soldatmødrene som tidligere i vinter først rapporterte om mekanismene som de sier blir brukt for å rekruttere soldater som «frivillige» til krigen i Ukraina.

Et samfunn i frykt Ella Poliakova sier at de unge rekruttene som sendes til Ukraina ikke formelt er medlemmer av noen stab når de er i Ukraina, men at de slåss uten distinksjoner, slik det er mange rapporter om fra Øst-Ukraina. Det har vært en rekke rapporter om unge soldater som har blitt begravet en rekke steder i Russland uten at myndighetene på en troverdig måte har kunnet gjøre rede for hvordan de døde, og mens aggressive russiske nasjonalister har jaget bort russisk og utenlandsk presse som har ville dokumentere begravelsene. Det har også vært en rekke rapporter om unge i førstegangstjeneste som har ringt foreldre eller andre, og sagt at de er i Ukraina. Russiske myndigheter benekter alle slike rapporter.

- Ganske enkelt, vi vet ikke hvor mange i førstegangstjeneste som er i Ukraina, og vi vet ikke hvor mange som er døde, sier Ella Poliakova. Hun forteller at det i forbindelse med krigen i Ukraina har spredd seg en frykt i samfunnet.

- Det er en frykt som vi så i forbindelse med krigen i Afghanistan. Da var det en frykt blant foreldre for å fortelle det de visste, men det var også en annen tid, Sovjetunionen eksisterte fortsatt, sier Poliakova.

Brev til krigsadvokaten Soldatmødrene har skrevet et brev til den russiske krigsadvokaten for å be ham undersøke deres påstander om utilbørlig press for å få unge rekrutter til å skrive soldat-kontrakter. De har ennå ikke fått noe svar.

Det er unge fra lavere sosiale lag som gjør førstegangstjeneste. Unge med foreldre fra overklassen eller middelklassen klarer stort sett å betale seg unna, eller slippe på annen måte. Det er en forklaring til at det er vanskelig å få offisielle svar på hva som skjer. Det er få ressurssterke foreldre som kan tvinge fram et svar.

DOKUMENTERER OVERGREP: Ella Poliakova, leder av Soldatmødrene i St-Petersburg. Foto: Morten Strand.
DOKUMENTERER OVERGREP: Ella Poliakova, leder av Soldatmødrene i St-Petersburg. Foto: Morten Strand. Vis mer