Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sånn skal de trene på å forhindre jordens undergang

Som tatt ut av en katastrofefilm.

ASTEROIDEKOLLISJON: Samarbeidsprosjektet mellom amerikanske og europeiske eksperter går ut på at de skal sende opp en farkost som skal kollidere med en liten asteroide kalt «Didymoon». Foto: ESA - ScienceOffice.org
ASTEROIDEKOLLISJON: Samarbeidsprosjektet mellom amerikanske og europeiske eksperter går ut på at de skal sende opp en farkost som skal kollidere med en liten asteroide kalt «Didymoon». Foto: ESA - ScienceOffice.org Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet regissører som har tatt skrekkscenariet «stor asteroide på kollisjonskurs med jorda» til det store lerretet kan ikke telles på en hånd.

Når Aida (Asteroid Deflection & Deflection mission) nå settes i gang, kan det nesten se ut som om de har hentet inspirasjon fra et par av disse. Det skriver Independent.

Samarbeidsprosjektet mellom amerikanske og europeiske eksperter går ut på at de skal sende opp en farkost som skal kollidere med en liten asteroide kalt «Didymoon».

Nasa vil også sende opp et annet romfartøy som skal observere resultatet av kollisjonen, samt ta prøver fra selve asteroiden for å bestemme tetthet og masse. Det skriver de på sine nettsider.

«Didymoon» Denne asteroiden er ingen trussel mot jorda, men oppdraget vil vise om dette er en holdbar plan dersom en større asteroide skulle vise seg å være på kollisjonskurs med jorda.

Etter planen skal oppdraget starte i 2020 og være framme ved «Didymoon» i 2022.

Patrick Michel leder den europeiske halvdelen av prosjektet. Han sier at dette er et viktig skritt på veien til forståelse av hva asteroidene er.

- Dette er for å beskytta jorda mot poensielt farlige kollisjoner. Vi må få en bedre forståelse for asteroider - hva de er lagd av, hvordan de er bygd opp, hvor de kommer fra og hvordan de vil oppføre seg dersom noe kolliderer med den, sier han i en video.

«Didymoon» er som sagt ingen trussel mot jorda, og har stort sett holdt seg ganske langt unna våre trakter. Det nærmeste den har kommet var i 2003. Den var da 7,17 millioner kilometer unna. Da er det andre asteroider som vil komme langt nærmere.

2012 TC4 For annen gang på bare fem år vil asteroiden 2012 TC4 i oktober 2017 komme faretruende nær jorda.  

Det mente astronom Judit Györgyey-Ries ved universitetet i Texas i april. 

- Det er 0,00055 prosent kumulativ sjanse for at den vil treffe jorda. Den er noe vi bør følge med på, sa Györgyey-Ries til nettstedet astrowatch.net.

Det arbeides både med å fastslå den eksakte banen til steinen, samt sannsynligheten for et mulig sammenstøt. 

- Ingen sjanse Det finnes rundt 8000 kjente Near-Earth Objects - såkalte NEO-er. De blir alle registrert, og avstanden til jorda rangeres blant annet i en oversikt utarbeidet av Minor Planet Center ved Den internasjonale astronomiske union (IAU).

NASAs Asteroid Watch har også fått øynene opp for asteroiden 2012 TC4.

Ifølge dem er det ingen sjanse for at den vil treffe jorda, skriver astrowatch.net.

Asteroiden er anslått å være opptil 40 meter bred, eller på størrelse med frihetsgudinnen i New York. Det betyr at den er dobbelt så stor som meteoren som eksploderteover den russiske byen Chelyabinsk i februar 2013.

Meteoren, som skadet 1500 mennesker og ødela mer enn 7000 bygninger, var cirka 20 meter bred.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!