Folkemøte på Mortensrud

- Sånn skal vi ikke ha det

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forstår at innbyggere på Mortensrud i Oslo føler på stor usikkerhet etter drapet på Hamse Hashi Adan (20).

FOLKEMØTE: Byrådsleder Raymond Johansen møtte befolkningen på Mortensrud i Oslo under et folkemøte torsdag. Han sier drapet på Hamse Hashi Adan (20) har skapt stor usikkerhet. Reporter: Marie Røssland. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV / NTB Vis mer
Publisert

- Vi tar dette alvorlig. Sånn skal vi ikke ha det i denne byen, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under et folkemøte på Mortensrud i Oslo torsdag kveld.

Nøyaktig to uker etter skyteepisoden ved Lofsrud skole, som resulterte i drapet på Hamse Hashi Adan (20), arrangerte bydel Søndre Nordstrand, Utdanningsetaten og politiet et folkemøte på Mortensrud Torg.

Flere hundre engasjerte møtte opp for å forlange handling fra både politiet og politisk ledelse.

- Bakteppet er dypt tragisk. Drapet har skapt stor usikkerhet og utrygghet for mange som bor her. Det at jeg som øverste politiske leder i byen er her og snakker med folk, og hører både om forventninger og den fortvilelsen mange har, det gjør inntrykk, sier Johansen til Dagbladet.

LYTTET: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, lyttet på innleggene fra de engasjerte frammøtte på folkemøtet på Mortensrud torg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LYTTET: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, lyttet på innleggene fra de engasjerte frammøtte på folkemøtet på Mortensrud torg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Jeg setter pris på ærligheten, sa Johansen fra scenen etter at en rekke tydelig berørte foreldre, aktivister, lokalpolitikere og ildsjeler hadde snakket om utfordringene i området.

Blant dem var Trine Eskeland. Hun er mor til ei i åttende klasse på Lofsrud skole. Skolen som ble åsted for et drap bare to uker tidligere.

- Det var ikke den beste starten på skoleåret. Elevene har følt på både redsel og ubehag etter at dette skjedde. Mitt anliggende her er å snakke for de som ned i 12-årsalderen føler seg utrygge i sitt eget nærmiljø, forteller Eskeland til Dagbladet.

Gladnyhet fra byrådet

Ingen slike tiltak ble presentert torsdag. Byrådslederen kunne imidlertid komme med en gladnyhet.

Innen de neste to ukene skal Mortensrud få et jobbsenter, i første omgang i form av brakker, for unge voksne mellom 18 og 25 år. Her skal kommunen, i samråd med NAV og det private næringsliv, kunne starte en kartlegging over de som har størst behov for hjelp, og kan havne i kriminelle miljøer.

- Vi vil gjøre alt for å dytte unge folk inn i arbeidslivet, slik at de kan se at livet har flere muligheter. Og samtidig også kunne motivere flere til å starte et utdanningsløp, forklarer byrådslederen.

Dette er noe bydelen har arbeidet for lenge.

- Det er en fantastisk nyhet for oss, sier bydelsdirektør i bydel Søndre Nordstrand, Monica Nordmoen til Dagbladet.

Mortensrud, og bydelen generelt, har store levekårsutfordringer. Bydelsdirektøren understreker at disse ikke løses ved en håndvending.

- Det tar lang tid å arbeide med dette. Ikke gjort fra det ene året til det andre. Det er heller ikke noe vi som bydel kan gjøre alene. Vi er avhengig av å jobbe tette sammen med Oslo kommune, politiet og frivilligheten, sier Nordmoen.

En person pågrepet

Det var klokka 22.22 torsdag 7. oktober at politiet fikk flere meldinger om en skyteepisode utenfor Lofsrud skole. Politiet rykket ut med store mannskaper. Der fant de 20-åringen med store skader.

Han fikk livreddende førstehjelp på stedet, før han ble ført til Ullevål sykehus. Fredag ettermiddag meldte politiet at Adan var død.

Etter drøye to uker med etterforskning kunne Oslo politidistrikt fredag melde at de har pågrepet en person, siktet for medvirkning til drapet.

- I tillegg har politiet siktet to andre menn i saken, uten at disse per nå er pågrepet av politiet. Vi har grunn til å tro at de befinner seg utenlands, og de er etterlyst internasjonalt. Politiet gjør fortløpende vurderinger av hvorvidt personene skal etterlyses offentlig. Vi oppfordrer de aktuelle personene om å melde seg til politiet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

De to etterlyste personene er siktet for medvirkning til drap og/eller drap, opplyser politiadvokat Børge Enoksen til Dagbladet fredag kveld.

- Vi mener at de to har en mer sentral rolle. Utover dette kan jeg ikke si noe mer om detaljene rundt dette, sier Enoksen.

Alle de tre er kjenninger av politiet.

SYNLIG: John Roger Lund, leder av Oslo politidistrikts enhet øst, lovet at politiet skulle være mer tilstede og være mer synlige for de unge på Mortensrud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SYNLIG: John Roger Lund, leder av Oslo politidistrikts enhet øst, lovet at politiet skulle være mer tilstede og være mer synlige for de unge på Mortensrud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Fem i varetekt etter våpenbeslag

Leder av Oslo politidistrikts enhet øst, John Roger Lund, deltok torsdag på folkemøtet. Her holdt han et flammende innlegg for de frammøtte på Mortensrud Torg, og kom med en klar oppfordring til foreldrene som var til stede.

- Vi må få flere voksne og foreldre ut i nærområdene her. Voksne som kan utvise positiv, uformell sosial kontroll, utdyper politilederen, og forespeiler at også politiet skal være mer til stede og synlige i området.

Politileder Lund kunne samtidig male et veldig dystert bilde av hvor mye skytevåpen som er i omløp i området.

- Den siste tida har vi beslaglagt tre våpen i området, hvor det er seks involverte, og hvor fem av disse sitter i varetekt, forteller Lund.

Han understreker at det ikke for øyeblikket er noe som tyder på at pågripelsene har noe relasjon til drapssaken å gjøre, men kunne fortelle at våpenbeslagene ikke er uvanlig for politiet.

- Vi har så langt i år beslaglagt vanvittige mengder våpen i våre områder. Vi mener at det er helt uholdbart at man skal gå rundt med skytevåpen i nærmiljøene her ute på Mortensrud.

Sju skutt på sju uker

Hamse Hashi Adan var også det sjuende skuddofferet på sju uker i Oslo. Flere av skyteepisodene har skjedd på åpen gate. At det er tilsynelatende store mengder skytevåpen i Oslo, bekymrer også byrådsleder Johansen.

- Det er veldig viktig at politiet går inn og gjør beslag. Og i det lengre løp, må vi jobbe for at det ikke skal være tøft å være kriminell, sier Johansen, og viser til et uttrykk flere benyttet under folkemøtet.

- Det skal ikke være tøft å være kriminell. Det skal være tøft å få muligheten til å være i jobb, muligheten til å være i et utdanningsløp. Det er det som skal være tøft og motiverende.

Politileder Lund har også behov for å meddele at andelen unge kriminelle i Oslo er svært lav. Bare 3 prosent av unge under 18 har vært i befatning med politiet, forteller han.

- Det må jeg si er kjempebra. Det er flere kriminelle aktører i området her, men det er også veldig mye bra folk her ute.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer