Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sånn som det blåser nå, er det ren lotto

Ikke første gang Tande-P ser hjemstedet stå i brann.

FRØYVÆRING: Alf Tande-Petersen er født og oppvokst på Frøya. Nå håper han at huset han bygger på hjemstedet ikke blir tatt av flammene. Bildet er tatt i 2011. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FRØYVÆRING: Alf Tande-Petersen er født og oppvokst på Frøya. Nå håper han at huset han bygger på hjemstedet ikke blir tatt av flammene. Bildet er tatt i 2011. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er klart dette er tragisk, sier Alf Tande-Petersen til Dagbladet.

TV-personligheten, godt kjent under kallenavnet Tande-P, er født og oppvokst på Frøya i Sør-Trøndelag - der det ved 11-tida i dag brøt ut lyngbrann.

Han er ikke lenger bosatt på øya, men forteller at han for tida bygger hus på hjemstedet, på tomta der han vokste opp.

- Jeg har nesten bygget ferdig et hus på nesset der det brenner, og er litt opptatt av det, men det ser ikke ut til at det er fare for bebyggelsen der nå. Situasjonen er mer truende andre steder på Frøya, sier Tande-Petersen.

- Stor respekt Det er ikke første gang 63-åringen opplever at hjemstedet står i brann. Som 11-åring opplevde han å se flammene kaste seg over Frøya.

- Da brant hele Frøya, på samme måte som nå. Det var første gang Frøya var på tv. Min far var brannmester, og jeg husker hvor fortvila de var. Det gikk aldri så langt den gang at flammene tok noen hus, og jeg håper det ikke går så langt denne gang heller, sier han og legger til:

- Jeg har stor respekt for brann. Når du opplever noe sånt, forstår du hvor eksplosiv kraften i flammer er. Jeg tror ikke folk forstår det før de opplever det på nært hold, man har ingenting å stille opp med. Sånn som det blåser nå, er det ren lotto.

- Hjelpeløs Tande-Petersen har ingen familie på øya nå, men mange venner og bekjente. Han forteller at han er i nær kontakt med Frøya nå.

- Jeg vet at folk har begynt å sprøyte hus med vann. Men hvis dette ragnaroket når hus, er du hjelpeløs. Jeg har mange gode venner der, som jeg har vært i kontakt med, og er glad for at de føler seg trygge.

- Dette er helt forferdelig. Jeg tenker på det som skjedde i Flatanger også. Det beviser hvor små vi er når naturkreftene setter inn for fullt.

Evakuerte innbyggere Tidligere NRK-kollega Tore Strømøy er også bosatt på Frøya. Han er bekymret for hjemstedet sitt:

- Jeg er engstelig, etter å ha sett hvordan det har gått andre steder. Jeg håper det ikke skjer, men er ikke beroliget, sa Strømøy til Dagbladet.

Lyngbrannen på Frøya brøt ut i 11-tida i dag, og rammer stort sett områder inne på øya, mens innbyggerne for det meste er bosatt ut mot sjøen.

I 15-tida besluttet kommunen å evakuere nettopp de tre nevnte bygdene Klubben, Sandvika og Gurvikdalen. Innbyggerne blir innkvartert på kommunehuset i Sistranda - det dreier seg om mellom 150 og 200 personer.

- Vi står på vanntanken på Nesset (øst på øya) og ser på brannen. Den blusser opp hele tida, sier Strømøys niese Siw Aina Strømøy til Dagbladet.

JOBBER PÅ SPRENG: Brannvesenet jobber fortsatt med å slukke brannen på Frøya kommune i Sør-Trøndelag. 
Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
JOBBER PÅ SPRENG: Brannvesenet jobber fortsatt med å slukke brannen på Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart