«Sånne som deg dreper vi i Somalia»

Mens de skrek at hun hadde tråkket på koranen, skal tre menn og to kvinner ha sparket Kadra Yusuf mens hun lå hjelpeløs på asfalten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går startet rettssaken mot de fem som står tiltalt for å ha angrepet og slått ned Kadra Yusuf (27) i Møllergata natt til 13. april i fjor.

Fire av de siktede, to kvinner og to menn mellom 21 og 24 år, er av somalisk opprinnelse, og den femte tiltalte er en 35-åring mann av marokkansk opprinnelse. Alle de tiltalte nektet i går straffskyld.

Uttalelser til VG

-Jeg var livredd, jeg har aldri vært borti liknende. Mens jeg lå på asfalten, sparket de meg og skrek at jeg hadde tråkket på Koranen, forklarte Kadra fra vitneboksen i går.

Overfallet skjedde etter en diskusjon utenfor et utested mellom Kadra og kvinnene. Diskusjonen skal ha utviklet seg, og flere skal ha slått, sparket og dyttet henne i bakken.

En av mennene skal ha sagt at «Sånne som deg dreper vi i Somalia». Ifølge Kadra ble hun angrepet etter uttalelser hun hadde kommet med i VG noen dager tidligere:

-Jeg tror det skjedde fordi de hadde bestemt seg for å ta meg, de gikk løs på meg fordi de forsvarer en Gud. Jeg husker da jeg lå på bakken tenkte jeg at jeg ikke ville dø her. Jeg vil hjem. Jeg ville ikke dø på grunn av en VG-artikkel.

Tvil om identifisering

TUNG DAG: Kadra Yusuf (27) forklarte seg i går i Oslo tingrett om kvelden hun ble slått ned i Møllergata. «Sånne som deg dreper vi i Somalia» skal en av de tiltalte ha ropt til hun før han gikk til angrep på hun. Kadra lever nå på hemmelig adresse. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
TUNG DAG: Kadra Yusuf (27) forklarte seg i går i Oslo tingrett om kvelden hun ble slått ned i Møllergata. «Sånne som deg dreper vi i Somalia» skal en av de tiltalte ha ropt til hun før han gikk til angrep på hun. Kadra lever nå på hemmelig adresse. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

I gårsdagens rettavhør sådde forsvarerne tvil om deres klienter kunne identifiseres som gjerningsmennene. Flere av forsvarerne prøvde å få fram at Kadras beskrivelser av de tiltalte i avhør, ikke samsvarte med de beskrivelsene hun i går ga i retten:

-Jeg håper retten kan skjønne at det ikke er en sikker identifikasjon, men at dette er en identifikasjon som har blitt til underveis. Mye av det hun sier nå, stemmer ikke med det hun sa tidligere, sier Frode Sulland til Dagbladet. Han forsvarer en av de tiltalte somaliske mennene.

- Prater tull 

-Hun har bestemt seg for hvilken historie hun vil fortelle, per i dag har hun en oppfatning at det er rett mann på tiltalebenken. Det kom en sterk ubetinget anklage i retten, og man kan spørre seg om hvorfor hun gjorde dette. Det er ingen beskrivelse av ham, og det er ingen andre som mener min klient var på åstedet, sier Sulland.

Kadra henvendte seg flere ganger direkte til de tiltalte og sa at hun husket dem. På et tidspunkt svarte Sullands klient, og sa til Kadra at: «Du sitter der og prater tull! Bare tull.».

-Min klient blir opprørt, han ble sint og tok til tårene. Det er vanskelig for han å oppleve dette. Han har en egen historie som er vanskelig nok, om han ikke har måtte ta tak i dette også, sier Sulland til Dagbladet.

Lever i skjul

Som følge av overfallet, og flere truende hendelser, lever Kadra nå på hemmelig adresse og med nytt navn. Gårsdagen i retten var en vanskelig dag for 27-åringen:

-Kadra synes det er tøft å være her, men hun klarer seg bra. Det har vært en tung dag, og en stor belastning for henne, men Kadra er sikker i sin sak, sier 27-åringens bistandsadvokat, Nadia Hall Østby-Deglum til Dagbladet.

På spørsmål fra aktor hvordan hendelsen har påvirket handlefriheten hennes, svarte Kadra at:

- Ja, jeg har ikke deltatt i noe som har med innvandrerspørsmål, islam eller kvinners rettigheter etter hendelsen. Jeg deltar ikke i debatten lengre, det er ikke verdt det. Jeg tenker meg godt om hvor jeg går.