OPPFORDRER: Edvard Hoem oppfordrer stortingspolitikerne til å enes om en verdig avslutning av dykkersaken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OPPFORDRER: Edvard Hoem oppfordrer stortingspolitikerne til å enes om en verdig avslutning av dykkersaken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

«Sånne urimeligheter gjør oss litt til kjeltringer alle sammen»

Edvard Hoem håper på et raust oppgjør for pionerdykkerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatteren Edvard Hoem hyllet dykkerne i sin 17. mai-tale ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav.

- Urett fører til at vi blir dårligere og trangere som samfunn. Hvis det nå ender opp med et kjipt oppgjør for pionerdykkerne i Stortinget, så blir det skammelig for oss alle, sier Edvard Hoem.

Avgjøres snart Arbeids- og sosialkomiteen legger fram sin innstilling tirsdag 10. juni. Saken kommer til endelig avgjørelse i Stortinget uka etter.

Både Senterpartiet og SV har varslet at de vil heve kompensasjonen utover regjeringens forslag om 20G (1,7 mill kr) til 260 skadde dykkere og etterlatte.

Offshoredykkerunionen mener arbeidsminister Robert Erikssons tilbud er for lavt og håper at Stortinget vil vedta 30G.

LO-Gerd Venstre, KrF og Arbeiderpartiet behandler saken i sine gruppemøter denne uka. LO-sjef Gerd Kristiansen jobber for å øke kompensasjonen, i tråd med dykkernes krav.

- Jeg skulle ønske at samtlige partier frir seg fra småligheten, at de takker dykkerne for innsatsen med et skikkelig oppgjør. Det er bare snakk om noen minutters oljeproduksjon, sier Edvard Hoem.

Bjørnsons ånd Forfatteren har lenge vært opptatt av skjebnen til krigsseilerne og nordsjødykkerne.

- Jeg bestemte meg for å ta med dykkerne i talen jeg holdt ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav på grunnlovsdagen, tenkte det var i hans ånd, forteller Hoem.

I talen sa han blant annet:

«Eg vil uttrykke eit håp om at Stortinget denne våren vil gi pionerdykkarane frå Nordsjøen eit verdig oppgjer, dei som var spydspissar da Norge fann det svarte gullet. La dei få ein generøs takk for den skade dei utsette seg for og framleis lid under!»

Statoil-bonus - Hvis du ser pionerdykkernes situasjon i lys av de hinsides bonusene til Statoil-direktørene, som aldri har våget beinet ut i havet, så blir det veldig urimelig.

Og sånne urimeligheter gjør oss litt til kjeltringer alle sammen. Hvis vi ikke kan gjøre opp med dykkerne som har skapt den rikdommen som hele befolkningen har nytte av, så blir det for smått, sier Edvard Hoem.

Må tåle presedens Han tror stortingspolitikerne frykter at dykkersaken skal skape presedens.

- Til det vil jeg si: Oppgjøret gjelder jo bare folk som våger liv og helse, dette her. Så den presedensen må vi faktisk tåle.

Jeg tenker også på dem som har slåss i Afghanistan — vi må ta pent vare på dem når de kommer hjem igjen, altså. Uavhengig av hva vi mener om den dumme krigen, sier Edvard Hoem.