Strid om Aps skolemat

Sanner: - Ikke mulig å følge alle hoppene til Støre

- Når 97 prosent av skoleelevene i barneskolen har med seg matpakke, er det feil bruke statlige milliarder på gratis skolemat, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) til Dagbladet.

FEIL PENGEBRUK: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner vil ikke bruke milliarder av statens penger på å tilby elever gratis mat i skolen. Han angriper Ap-leder Jonas Gahr Støre for å hoppe fra modell til modell for hvordan skolemåltidet skal finansieres. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FEIL PENGEBRUK: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner vil ikke bruke milliarder av statens penger på å tilby elever gratis mat i skolen. Han angriper Ap-leder Jonas Gahr Støre for å hoppe fra modell til modell for hvordan skolemåltidet skal finansieres. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at Høyre og i særdeleshet kunnskapsministeren blåser opp prisen for Ap-reformen for at den skal bli dyrere enn den er. Høyre bygger på prisjusterte tall fra en forskningsrapport fra 2006, og legger til grunn at skolematreformen vil koste 3, 4 milliarder.

Frokost for tre kroner

Men Ap mener prisen blir langt lavere. I Ap-styrte Moss kommune tilbyr Ramberg skole et måltid som koster tre kroner. Flere skoler og kommuner landet rundt har allerede innført et skolemåltid. Men Støre mener det bør gis statlige tilskudd til et skolemåltid slik at det blir et tilbud til alle.

- Det er ikke mulig å følge alle hoppene til Støre. Han har endret standpunkt flere ganger. Først snakket han om en tredeling, så skulle staten betale, og nå viser han til at skolemåltidet er mulig innenfor de kommunale rammene til den borgerlige regjeringen. Det er kjempefint.

- Men når 97 prosent av elevene i barneskolen, ifølge en forskningsrapport, har med matpakke, er det gal prioritering av statens penger å bruke milliarder til skolemat. Vi vil bruke de nasjonale milliardene på lærersatsing, sier Sanner.

La i skuffen

Prisjusterte anslag fra en rapport fra 2006 viser at et gratis skolemåltid vil koste 3,4 milliarder.

- Dette var en rapport som de rødgrønne bestilte, men som de la i skuffen da de så at gratis skolemat ikke var realistisk. At kommuner velger å gi et skolemåltid, applauderer jeg fullt ut. Ingen er uenig i at mat er viktig, enten det er i skole eller arbeid.

- Men å bruke statlige milliarder på det, er feil bruk av penger når de fleste barna har med seg mat. Vi vil bruke skolemilliardene til lærere. Som Erna sa, det er lettere å putte en matpakke i skolesekken enn å putte en mattelærer der, sier Sanner.

- Ifølge Ap skal pengene ikke tas fra skolebudsjettet, men fra helsebudsjettet.

- Jo, men Støre skal jo også bruke mer penger på sykehus og eldreomsorg. Han bruker penger han ikke har, og hopper fra det ene til det andre.

Trenger verdiskaping

- Han sier Ap har penger som dere ikke har fordi dere har brukt dem til skattekutt.

- Jo, men vi trenger skattereduksjoner for å få til verdiskaping, som jo er nødvendig for å finansiere velferd. Det virker som om Støre tror at penger vokser på trær, sier Sanner.