Sanner blir settestatsråd for Kallmyr

Lovavdelingen mener Kallmyr vil være inhabil til å behandle endringer og presiseringer i au pair-regelverket.

OVERTAR FOR KALLMYR: Jan Tore Sanner blir settestatsråd for Kallmyr i saker som gjelder endringer i au pair-regelverket.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
OVERTAR FOR KALLMYR: Jan Tore Sanner blir settestatsråd for Kallmyr i saker som gjelder endringer i au pair-regelverket. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet vurderte i går justis- og innvandringsmininister Jøran Kallmyrs habilitet i lys av at familien hans har hatt en au pair som forlot landet etter vedtak av UDI.

Lovavdelingen i departementet slo fast at Kallmyr vil være inhabil til å behandle endringer og presiseringer i au pair-regelverket. Dette fordi disse endringene kan få praktisk betydning for hans egen sak.

Regjeringen har derfor i dag konkludert med at kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) blir settestatsråd for Kallmyr i slike saker.

JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Erna Solbergs regjering har hatt sju justisministere siden de kom til makten i 2013. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Sanner overtar

Regjeringen skriver i en pressemelding at de oppnevner statsråd Jan Tore Sanner som settestatsråd for Kallmyr ved behandling av saker hvor statsråden på grunn av sin tilknytning til en pågående au pair-sak er inhabil eller ønsker å fratre fordi han er nær grensen for inhabilitet.

Au pairen flyttet inn hos Kallmyr 22. august fra en annen vertsfamilie. Først 12. oktober fikk hun levert endelig søknad i møte hos politiet.

Kastet ut av landet

UDI mener at au pairen ikke hadde lov å flytte inn hos Kallmyr før søknaden var endelig levert. UDI mener også at au pairen har utført arbeide i hjemmet før 12. oktober. Det er i tilfelle ulovlig.

9. mai ga UDI henne avslag på opphold i Norge og én dags frist på å forlate landet.

Allerede dagen etter, 10. mai, informerte justisminister Kallmyr Statsministerens kontor (SMK) at au pairen hans hadde blitt utvist fra Norge.

Men det tok 18 dager før partilederen hans og finansminister Siv Jensen fikk beskjed.