- VEKST ER MÅLET: Derfor sier kommunalminister Jan Tore Sanner ja til omstridte gruveplaner i Finnmark. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
- VEKST ER MÅLET: Derfor sier kommunalminister Jan Tore Sanner ja til omstridte gruveplaner i Finnmark. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Sanner godkjenner omstridt gruve

Planene for gruvedrift i Kvalsund i Finnmark er godkjent av kommunalministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reguleringsplanen for kobbergruvene Nussir og Ulveryggen ble godkjent av Kvalsund kommune i 2012, men Sametinget og Områdestyret for reindrift i Vest-Finnmark fremmet innsigelse mot planen. De mener gruvevirksomheten er i konflikt med reindriften i området. Dermed havnet saken på statsrådens bord.

150 arbeidsplasser - Regjeringen har som målsetting å legge til rette for vekst i mineralnæringen. Den planlagte gruvevirksomheten i Nussir og Ulveryggen er et av de største mineralprosjektene i Norge på lang tid, sier Sanner.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier gruvevirksomheten kan gi 150 arbeidsplasser og en årlig omsetning på opp til 700 millioner kroner.

To tonn avfall Planene innebærer deponering av opp til to millioner tonn tungmettallholdig avfall årlig i 15 år i Repparfjorden. Gruvedriften må derfor også godkjennes av Miljødirektoratet, som skal vurdere utslippssøknaden etter forurensningsloven.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) mener gruvedriften ikke vil skade sjømatnæringen i fjorden. Norges fiskarlag var imidlertid skeptiske til planene, da hun anbefalte gruvedriften i februar.

- Anbefalingen er en politisk beslutning, som delvis går på tvers av faglige innspill fra egne institutt og direktorat, sa leder Kjell Ingebrigtsen da. (NTB)