HEMMELIGHETSFULL: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier det vil bli framlagt helt nye oppgaver i proposisjonen som kommer før påske.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HEMMELIGHETSFULL: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier det vil bli framlagt helt nye oppgaver i proposisjonen som kommer før påske.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Sanner lover nye oppgaver til fylkene

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har nye oppgaver til de nye fylkene i påskeegget, men vil ikke si hvilke. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både opposisjonen på Stortinget og fylkespolitikere har kritisert regjeringen for å slå sammen fylker med tvang uten å ha oppgaver å tilføre dem.

Nå lover kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at det kommer mer om oppgaveporteføljen til fylkene i proposisjonen før påske, hvor regjeringen legger fram sin plan for kommune- og regionreformen.

- I proposisjonen kommer vi med en konkretisering av det som er lagt fram i regionmeldinga, og noe til. Fylkene får noen nye oppgaver og vi peker også framover på hva fylkene skal gjøre i framtida, sier kommunal- og moderniseringsministeren til Dagbladet.

Strukturen de foreslår er allerede presentert for noen uker siden, da samarbeidspartiene Frp og Høyre, V og KrF presenterte enigheten om de to reformene.

Nå kommer altså mer om oppgavene, forklarer ministeren.

Hemmelighetsfull

Mange vil trolig mene at det virker usannsynlig at regjeringen plutselig kommer med nye store oppgaver til de nye regionene, siden det ikke har kommet tidligere.

Sanner vil heller ikke si hva slags oppgaver det kan være snakk om.

- Det vil du se når proposisjonen legges fram, er alt kommunalministeren vil si.

Han understreker at det er viktig for ham at regionene ikke får tilført nye oppgaver «bare for at de skal få mer å gjøre.»

- Vi flytter oppgaver når det gir bedre løsninger for innbyggere og næringsliv, sier han.

- Sogn og Fjordane og Hordaland har blant annet vedtatt frivillig sammenslåing under forutsetning at de skal få flere oppgaver?

- Jada, og det blir mer oppgaver. Og når vi går gjennom dette med ekspertutvalget i ettertid, vil det kunne komme ytterligere, sier kommunalministeren.

Regjeringens plan er nemlig at det skal nedsettes et ekspertutvalg som skal se på oppgaveporteføljen til fylkene - men det skjer først etter at regionreformen er vedtatt av Stortinget i juni.

Naturlig rekkefølge

Sanner synes ikke det er rart å gjøre det i den rekkefølgen.

- Hvis du ser på den store kommunereformen som ble gjennomført på starten av 60-tallet startet man ikke med oppgavene. Da startet man med å lage en kommunestruktur som gjorde at du kunne tilføre nye oppgaver. Tilsvarende nå lager vi en struktur som kan gjøre at fylkene i framtida kan ta på seg nye oppgaver, sier Sanner, og påpeker at regjeringen vil se gjennomgangen i sammenheng med hvordan statlige etater er organisert rundt om i landet.

- Dere dytter i praksis alt et slikt ekspertutvalg vil ta stilling til av oppgaver, til neste stortingsperiode?

- Jo, men de nye regionene skal ikke være operative før i 2020. Når vi nå endrer det regionale nivået ønsker vi også et bredest mulig samarbeid for å få tilført dem nye oppgaver, sier Høyre-nestlederen.

Hans parti har egentlig - i likhet med Frp - ønsket å legge ned hele det norske fylkesnivået.

Det er KrF og særlig Venstre som har kjempet gjennom regionreformen som blir vedtatt av Stortinget i juni.

Ønsker snuoperasjon velkommen

Derfor har Ap beskyldt Høyre og Frp for at regionreformen nå er et første steg mot en slags plan for å legge ned fylkeskommunene.

Kommunalpolitisk talsmann Helga Pedersen (Ap) håper Sanner nå ikke farer med tomme ord.

- Jeg ser fram til regjeringas konkretisering og de nye oppgavene de ønsker å legge til et nytt folkevalgt nivå. Nå som de har lekt seg på bakrommet og tegna kart, må vi vente at de er både tydelig og offensiv når det gjelder å overføre oppgaver til det nye nivået, sier Pedersen.

- Tror du det kommer oppgaver av betydning i proposisjonen?

- Det er umulig å spekulere i. Det vi kan konstatere er at Høyre og Frp til nå har vist null vilje til å overføre oppgaver til fylkene. Hvis Sanner sier noe annet nå, ønsker vi en slik snuoperasjon velkommen, sier Pedersen.

Fylkesordfører Jenny Følling (Sp) i Sogn og Fjordane oppfatter også signalene fra Sanner som positive.

- Det er dette vi har etterlyst hele tida. Så får vi se hva som faktisk står der når dette faktisk kommer, både i proposisjonen og i hvilke føringer de legger for mandatet til ekspertutvalget, sier hun.